Två stora klimatrapporter med illavarslande slutsatser

Varje år sammanställs mätningar som görs för att övervaka vad som händer med klimatet. Det ser inte bra ut för 2014 och enligt den ledande klimatforskaren James Hansen finns det ännu fler skäl att oroa sig.

Varje år sammanställer The U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) de mätningar som görs för att övervaka vad som händer med klimatet. Nyligen publicerades rapporten, ”State of the Climate”, för 2014 som inkluderar data som har samlats in av 413 forskare världen över.

Strax efter rapporten publicerades släppte också James Hansen, tillsammans med 16 andra experter på Grönlands och Antarktis is, en lång studie som kommer fram till att vi bland annat kan förvänta oss en snabbare havsnivåhöjning, intensivare stormar och större temperaturskillnader.

I årets NOAA-rapport är det framför allt fem områden med alarmerande resultat.

Skillnad från medeltemperaturen 2014. Källa: NOAA

Skillnad från medeltemperaturen 2014. Källa: NOAA

Temperatur
Fyra olika dataserier slår fast att 2014 var det varmaste på 135 år. Enligt James Hansens studie innebär även en temperaturhöjning på två grader, vilket är FN:s klimatmål, ”stora faror” för planeten. De kalla områdena i norra Atlanten och vid Antarktis på kartan här ovan tyder på att glaciärerna smälter snabbt och kyler ner haven lokalt. Detta kan enligt James Hansen leda till att vattenströmmarna i haven stoppas och att vi kan få se kallare poler, men betydligt varmare klimat längs ekvatorn. Dessa höjda temperaturskillnader ska kunna orsaka betydligt mer extremt väder än vi hittills vant oss vid.

Havsnivåernas utveckling. Källa: NOAA

Havsnivåernas utveckling. Källa: NOAA

Havsnivå
Havsnivån fortsätter att öka med 3,2 mm per år. Mätningar har bara gjorts sedan 1993 men de pekar stadigt uppåt. I James Hansens rapport beräknas havsnivån stiga betydligt mer än den meter till år 2100 som den stora FN-rapporten kom fram till.
– Om haven fortsätter samla på sig värme och isen på Grönland och Antarktis fortsätter smälta allt snabbare kommer vi nå en punkt där det är omöjligt att undvika havsnivåhöjningar på åtminstone flera meter, skriver forskarna i rapporten.

En havsnivåhöjning på tre meter skulle, enligt Geology.com, bland annat innebära att halva Malmö skulle vara under vatten, enbart fyren Långe Jan skulle synas av Ölands södra udde och det skulle bara sticka upp små öar i Falsterbo.

Glaciärer
Världens glaciärer fortsätter att smälta och takten verkar accelerera.

Växthusgaser
Halten koldioxid i atmosfären fortsätter att öka och är nu högre än någonsin (>400 ppm). Den har ökat med 40 procent sedan industriella revolutionen.

Havens uppvärmning. Källa: NOAA

Havens uppvärmning. Källa: NOAA

Havstemperaturer
Haven fortsätter att värmas upp och absorberar rekordmycket energi.

Källor: NOAABloomberg och Washington Post