Två skogsaktivister dödas varje vecka i världen

Illegal avverkning på Madagaskar. Foto: Erik Patel via Wikimedia

Illegal avverkning på Madagaskar. Foto: Erik Patel via Wikimedia

I medeltal dödas två personer varje vecka i världen då de försöker stoppa avverkning av skog. Detta enligt en rapport från den ideella organisationen Global Witness.  En del har dödats i samband med att de har protesterat mot exploatering, andra har mördats av inhyrda, professionella mördare. Trycket ökar på de naturliga resurser som finns i världen och de som vill skydda mark och miljö är den grupp som står i vägen för exploatering.

Mellan 2002-2014 dödades 950 personer som försökte rädda världens skogar. Det var skogsvakter, aktivister och framför allt människor från urspungsbefolkningar runt om i världen. De senaste fem åren har dödstalet stigit till två personer i veckan. Men enligt Global Witness är den siffran troligtvis en underskattning eftersom mörkertalet är stort. Billy Kyte, aktivist på Global Witness, säger i en intervju i National Geographic att det finns stora luckor i informationen eftersom många som mördas inte rapporteras som mördade. Pålitlig statistik saknas i många länder, exempelvis i Nigeria, Kongo, Burma, Kina och flera Centralasiatiska länder.

På många ställen runt om i världen sker olaglig skogsavverkning. Lyxträ som mahogny och rosenträ ger mycket pengar vilket gör verksamheten lönsam. En kubikmeter rosenträ kan säljas för nästan 450 000 kronor i Kina och i Thailand säljs en planka på två meter för nästan 45 000 kronor.

Källor: Global Witness, National Geographic