Elbolag polisanmält för att ha dödat 5000 hotade musslor

Uppdaterat 2014-09-09: Efter att minst 5 000 musslor av den starkt hotade arten tjockskalig målarmussla har dödats polisanmäler nu föreningen Älvräddarna Eon Sverige Vattenkraft AB för vad de menar kan vara ”ett av de största artskyddsbrotten någonsin i Sverige”. Samtidigt JO-anmäls också Kalmar länsstyrelse för ”grava brister i myndighetshanteringen”.

–  Den tragiska situationen har uppstått på grund av grava brister i länsstyrelsens hantering av ärendet och Eons oaktsamhet och kunskapsbrist kring vad som gäller för dem som vattenverksamhetsägare, säger Christer Borg, ordförande i Älvräddarna.

Tidigare nyhet 2014-09-03: 2012 beviljade EU nästan 50 miljoner kronor till Sverige för att rädda den utrotningshotade tjockskaliga målarmusslan. Nyligen torrlades en kanal av kraftbolaget Eon vilket ledde till att mellan 5000 och 7000 exemplar av den starkt hotade arten dog.

Tjockskalig målarmussla. Foto: Emma Versteegh via Wikimedia

Tjockskalig målarmussla. Foto: Emma Versteegh via Wikimedia

Det är ungefär lika många musslor som myndigheterna i sydsverige försöker rädda med hjälp av EU-miljonerna, enligt Jakob Bergengren, som är nationell musselexpert och som anlitas för att bevara hotade musselarter.

Länsstyrelsen i Kalmar gav i somras Eon grönt ljus för att renovera ett kraftverk i centrala Högsby. Länsstyrelsen menar att de gett tydliga direktiv till Eon och att allt ansvar ligger på kraftbolaget. Eon å sin sida menar att de följt de direktiv som länsstyrelsen gett.

Jakob Bergengren anser att det som hänt är ”en katastrof” och Christer Borg, ordförande i organisationen Älvräddarna, säger till Smålandsnytt att det begåtts så grova misstag att Älvräddarna kommer att polisanmäla Eon och JO-anmäla Länsstyrelsen i Kalmar.

Inte nog med att utrotningshotade musslor dött, den tjockskaliga målarmusslan är också en effektiv vattenrenare som i genomsnitt renar två liter vatten per dygn och individ. Ett av Emåns effektivaste reningsverk har därmed också förstörts på grund av Länsstyrelsens och Eons misstag.

Källa: Smålandsnytt