Tumlarna vid Kullaberg kan få naturskyddsområde

Tumlare vid Kullaberg. Foto: Erik Hansson

Tumlare vid Kullaberg. Foto: Erik Hansson

Länsstyrelsen väntas föreslå ett stort skyddsområde för tumlare utanför Kullaberg i nordvästra Skåne. De små tandvalarna, som kalvar i området behöver skyddas från fiske och buller, enligt EU.

Redan 2001 anmäldes Sveriges regering till Europakommissionen av Världsnaturfonden WWF, Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) och Svenska föreningen för Marin Miljö (S-MAR) för att inte landets tumlare skyddas ordentligt. Först nu börjar det närma sig ett natura 2000-område utanför Kullaberg i Skåne, men länsstyrelsen behöver ytterligare tid för att ”förankra beslutet med berörda parter”. När och om det väl blir ett natura 2000-område kommer det att bli stort för att ge effekt för tumlarna som rör sig över stora områden.

Tumlarpopulationen minskar i Sverige och en av de största hoten är fisket där de små tandvalarna fastnar i garn avsedda för torsk. Även buller från motorbåtar stör tumlarna så restriktioner i fisket och hastighetsbegränsningar i området kan bli aktuellt.

Kullaberg är ett av de säkraste ställena i Sverige att se tumlare året om och där anordnas också guidade turer för att se tumlarna. Bilden här ovan är tagen på en tumlarsafari i slutet av juni 2015. Vi såg då minst sju olika individer och en av dem var en kalv.

Läs mer:
Tumlare stoppar vindkraftpark
Nya åtgärder för att tumlare ökat skydd
• Tumlarbeståndet i Östersjön en ”positiv överraskning”.
• Gråsälar har börjat attackera tumlare.