Gå till innehållet

Trumps hajhat har ökat folks donationer till hajorganisationer

Silkeshaj. Foto: Alex Chernikh, CC BY 2.5

I förra veckan avslöjades att USA:s president Donald Trump ogillar hajar och att han “hoppas att alla hajar dör”. Sedan dess har allmänheten skänkt ovanligt mycket pengar till naturorganisationer som arbetar för bevarandet av hajar.

Världens hajar har det svårt. En stor del av dem är hotade och det utbredda fisket efter hajfenor gör situationen än värre. Det blir kanske inte heller bättre av att en av väldens ledare ska ha uttalat sig om att han ”hoppas att alla hajar dör”. 

LÄS ÄVEN: • Läget akut för hajar, värre för rockor

Det är inte första gången som det avslöjas att Trump hatar hajar. Han har tidigare twittrat att ”hajar är sist på min lista – förutom möjligen världens förlorare och hatare”. I höstas ska han också ha ätit hajfenssoppa under ett besök i Vietnam.

Den här gången har hans uttalande fått en tydlig effekt – det strömmar in gåvor till föreningar som jobbar med att rädda hajar. Med meddelanden som ”på grund av Trump”, helt enkelt i Trumps namn eller med så pass ”passionerade budskap” att BBC inte anser dem lämpade för publicering har folk skänkt pengar till exempelvis Atlantic White Shark Conservancy, Shark Trust och Sea Shepherd Conservation Society. 

Hos Shark Research Institute är det möjligt att ”adoptera” alla hajar som forskningsinstitutet märkt eller sett under det senaste året. För några hundralappar kan privatpersoner adoptera en enskild haj och häromdagen blev en fyra meter lång vithaj adopterad i Donald Trumps namn.

LÄS ÄVEN: • Hajar har hjälpt Filippinerna återhämta sig från tyfonen Haiyan

– Om någon känd person attackerar elefanter kommer det bli en ökning i donationer till naturorganisationer från folk som gillar elefanter. Samma sak med hajar, fåglar eller vad som helst. Det är en normal reaktion för oroade medborgare, berättar Marie Levine, chef vid Shark Research Institute, för Newsweek.

Källor: BBC och Newsweek 

Mer att läsa