Gå till innehållet

Bara ungefär 10 kaliforniatumlare kvar i världen

Kampen för att rädda kaliforniatumlaren (“vaquita”) blir allt mer akut. Enligt den senaste räkningen finns det bara ungefär tio individer kvar i världen. Hittills har räddningsaktioner misslyckats och Mexiko har fortfarande inte gjort vad forskare och naturorganisationer kräver för att rädda arten.

Experterna kom för några år sedan överens om att enda sättet att rädda kaliforniatumlaren var att fånga in dem och försöka få dem att leva i skyddade områden, eftersom de i det vilda löper alldeles för stor risk att drabbas av illegalt fiske. Men det var ett riskfyllt projekt. Kaliforniatumlare hade tidigare aldrig hållits i fångenskap och det visade sig att de hade svårt att hantera stressen. Metoden avslutades därför inom kort.

LÄS ÄVEN: • Nu satsas allt på ett kort för kaliforniatumlaren

Sedan dess har det internationella teamet istället försökt rädda arten i sin enda kvarvarande livsmiljö – Kaliforniaviken. Problemet där är att det finns ett omfattande illegalt fiske och mängder av spöknät (fiskenät som driver runt i havet). Fiskarna är ute efter kalifornisk vekfisk i området. Det är en art som kan ge stora summor via den svarta marknaden till Asien. Vekfiskens simblåsa betingar ett pris på ungefär 90 000 kronor per kilogram och används i mediciner utan bevisad effekt. Det höga priset och det faktum att Mexiko aldrig dömt någon som smugglar simblåsor till fängelse, har lockat drogkarteller att ägna sig åt illegal fiskhandel. Enligt forskare finns en utbredd syn bland fiskare att det vore bra om tumlarna försvinner så att fiskeindustrin kan ägna sig åt fisket i fred.

LÄS ÄVEN: • Svensk forskning ska försöka rädda världens mest utrotningshotade val

Under den senaste inventeringen sågs sex kaliforniatumlare och 22 stycken kan ha uppfattats via akustiska monitorer vid ytan. Forskarna tror att det mest troliga är att det finns ungefär 10 individer kvar. Det kan jämföras med att det 1997 fanns över 500 individer och 2017 fanns något färre än 30 stycken. Alla lever i ett område som är ungefär 20×10 km stort.

Hoppet anses dock inte helt ute. De kaliforniatumlare som finns kvar verkar vara vid god hälsa och har förökat sig på sistone. Skulle fisket helt upphöra i området och spökgarnen helt försvinna så finns det hopp kvar för den lilla valen.

Källor: NY Times och IUCN

Mer att läsa