Tretåig hackspett försvinner med naturskogen
En 30-årig studie från Uppland ger ytterligare bevis för hur naturskogarnas hackspett drabbats.

Tretåig hackspett.
Den tretåiga hackspetten behöver naturskogar – skogar som är gamla, i stort sett opåverkade av skogsbruk och som har gott om död ved. Den kraftiga omvandlingen av Sveriges skogar till trädplanteringar med brist på död ved har missgynnat arten mycket starkt. Nedanför fjällgränsen har antalet tretåiga hackspettar minskat med hela 52 procent bara sedan 2002, enligt de årliga inventeringarna från Svensk fågeltaxering.
Signal för hotad skogsmångfald
Nu visar en 30-årig undersökning av artens förekomst runt sjön Vällen i Uppland att ”mycket pekar på att den tretåiga hackspetten försvinner från stora delar av sitt ursprungliga utbredningsområde i Sverige”.
– Det är nedslående och en signal på att skogens mångfald är hotad i stort, menar Pär Eriksson, Upplandsstiftelsen, som har lett undersökningarna av hackspetten.
Under det första årets inventering (1993) hittades 15 individer av tretåig hackspett, varav tolv var i par. 1999 hade antalet nästan halverats till åtta individer och tre par. 2012 var antalet det samma, men bara ett par. I fjol (2024) hittades inte en enda tretåig hackspett i området. Från stark förekomst till helt borta på bara drygt 30 år.
– Att en art försvinner från en plats är ganska dramatiskt, det blottlägger att det sker stora förändringar som arter inte överlever, säger Pär Eriksson.
Försvinner med de gamla skogarna
Undersökningsområdet är 139 kvadratkilometer stort och ungefär 8,4 procent är skyddad skog i naturreservat. Det är ungefär dubbelt så stor andel som i hela Uppsala län, men områdets äldre skogar, där den tretåiga hackspetten huvudsakligen lever, har också drabbats hårt av skogsbruket. Från 1992 till 2011 minskade andelen äldre grandominerade skogar med hela 67,4 procent inom undersökningsområdet.
– Anledningen till att den tretåiga hackspetten försvunnit och tycks minska i hela Uppland är med all sannolikhet att äldre naturskogar minskar genom avverkningar och att mycket lite skog av den typen återskapas, skriver Upplandsstiftelsen.
Räddningen är minskat storskaligt skogsbruk
Den tretåiga hackspetten behöver stora sammanhängande arealer av naturskog. I dag finns sådana skogar kvar främst i fjällnära trakter och det är också där det fortfarande går ganska bra för arten. I övriga landet går det allt sämre för den tretåiga hackspetten och det drabbar även andra arter och hela ekosystem. En av favoritbytena är exempelvis granbarkborren och de bon som den tretåiga hackspetten hackar ut blir även bostäder åt andra fåglar, insekter och däggdjur.
SLU Artdatabanken skriver att den viktigaste insatsen för att hjälpa tretåig hackspett är tydlig. Det är ”ingen tvekan om att den mest angelägna åtgärden består av betydligt större andel av skogslandskapet undantas från storskaligt skogsbruk”.
Källa: Upplandsstiftelsen