Tre ton fjäll från myrkottar beslagtogs i Kina

Myrkottar har fått sitt namn eftersom de äter myror och påminner om kottar. Foto: Valerius Tygart via Wikimedia

Myrkottar har fått sitt namn eftersom de äter myror och påminner om kottar. Foto: Valerius Tygart via Wikimedia

Nyligen beslagtog den kinesiska tullen i Shanghai mer än tre ton fjäll från myrkottar. 5000-7500 myrkottar har dödats för att få tag på dessa fjäll.

Myrkotten är det djur som har utsatts mest för olaglig handel i världen och de bara fortsätter att fångas in och dödas. Enligt den kinesiska tullen är tillslaget som nyligen gjordes bara toppen på ett isberg. Fjällen hade packats i 101 påsar dolda i en timmertransport från Afrika. Tre personer har arresterats hittills men undersökningar pågår fortfarande.

LÄS ÄVEN: • Utrotningshotade myrkottar är världens mest illegalt jagade djur

Myrkottens fjäll anses (felaktigt) ha medicinala fördelar, trots att de är uppgjorda av keratin precis som människans naglar. Att äta djuren har även blivit en statussymbol för de rika. I dag finns åtta arter av myrkottar, fyra i Asien och fyra i Afrika. Alla åtta arter är på väg att utrotas, på grund av den ökade kinesiska efterfrågan på både köttet och fjällen.

LÄS ÄVEN: • Handel med världens mest illegalt jagade djur nu förbjudet i över 180 länder

Enligt en studie publicerad i Conservation Letters, har mer än 21 000 kilo fjäll och 23 109 individer fått sätta livet till, enbart baserat på vad som hittats i totalt 206 tillslag mellan januari 2008 och mars 2016. Forskarna sager att det motsvarar cirka 66 000 individer. Vietnam är den huvudsakliga ursprungskällan för olagliga myrkottar som beslagtagits i Kina. Att stoppa den olagliga handeln med myrkottar kräver enligt rapporten betydligt mer samarbete och koordination i tillämpningen av lagen än vad som sker nu.

Källa: Mongabay