Trasig pipeline läcker olja i Amazonas, Peru

peru-oil-spill

Olja i en flod i Amazonas i Peru. Foto: Jesus Castro via Flickr

En gammal oljeledning som går genom norra Perus Amazonas läcker stora mängder olja. Den har läckt på olika ställen vid 20 tillfällen de senaste fem åren. Oljan har orsakat död fisk och förorenat vatten vilket har drabbat ursprungsbefolkningen hårt.

I februari läckte oljeledningen för andra gången i år. En tredje oljeläcka skedde i juni vilket ledde till att regeringen beordrade det statliga oljebolaget Petroperú som sköter oljeledningen att sluta pumpa olja. VDn och styrelseordföranden i bolaget avgick och åtalas nu för miljöbrott.

Men Petroperú har inte slutat använda rörledningen och en fjärde och femte oljeläcka uppdagades av bybor senast i augusti. Läckorna skedde i Nievadistriktet i Condorcanqui, en del av Amazonas som ligger i nordvästra Peru. Under en tiodagarsperiod läckte över 600 000 liter med olja ut. Personal från Petroperú och från saneringsföretaget LAMOR har varit på plats för att försöka laga röret och städa upp. Men saneringen har kritiserats som långt ifrån tillräcklig.

Fyra ledare från ursprungsbefolkningen från Loretoområdet i Amazonas lämnade nyligen in en begäran till domstolen i Nauta för omedelbar sanering av oljan som läckte ut i Cuninicodistriktet för två år sedan från samma oljeledning. De kräver också hjälp med vård, mat och rent vatten och ett program för epidemiologisk övervakning av miljön i de områden som drabbats. Ledarna har även kritiserat företaget LAMOR för att inte göra ett bra saneringsarbete.

I början av september var det demonstrationer vid Marañónfloden. Floden är en viktig vattenled som binder ihop staden Iquitos i Amazonas med de vägar som går vidare till havet. Demonstranterna blockerade floden och krävde att den trasiga rörledningen byts ut och att miljösanering sker efter 40 år av oljeläckage i Amazonas. De kräver även ersättning för skador och en lag som innebär miljöövervakning.

Den läckande oljeledningen är del av en åldrande infrastruktur från en av landets äldsta och mest förorenade oljefält i Amazonas. Industrin har verkat sedan 1970-talet med väldigt få regleringar. Liknande oljeutvinning finns i Ecuador och i andra delar av Amazonas.

Källa: Mongabay