Gå till innehållet

Trädplantering troligen under­skattat – men det räcker inte

En ny studie visar att trädplantering ger en lång rad fördelar för klimat och luftkvalitet. Men även med orealistiskt omfattande planteringar så är det inte i närheten av att vara tillräckligt för klimatet. Utsläppen måste minska drastiskt.

– Återplantering av skog är ingen mirakelkur. Det är en kraftfull strategi, men den måste kombineras med kraftiga utsläppsminskningar.

Så sammanfattar Bob Allen, klimatforskare vid UC Riverside, studien som han själv är huvudförfattare till.

Träd gör mer än bara ta bort koldioxid

Forskarna har den här gången inte bara räknat med trädens förmåga att ta bort koldioxid från atmosfären, utan även inkluderat att träd påverkar atmosfärens kemiska sammansättning på ett sätt som förstärker deras kylande effekt.

– Träd släpper naturligt ut föreningar som kallas biogena flyktiga organiska föreningar, eller BVOC. Dessa interagerar med andra gaser och bildar partiklar som reflekterar solljus och främjar molnbildning, vilket båda bidrar till att kyla atmosfären. De flesta klimatmodeller tar inte hänsyn till dessa kemiska interaktioner, skriver UC Riverside.

Inte ens orealistisk omfattande trädplantering är tillräcklig

När även dessa faktorer räknas med blir trädens förmåga att sänka temperaturen på planeten ännu mer omfattande och viktig. Men trots att forskarna räknade med en modell som undersökte effekterna av att återplantera alla träd som försvunnit sedan mitten av 1800-talet, på en yta större än hela USA – så var det inte i närheten av att kompensera för mänsklighetens utsläpp. En sådan insats, vilket är orealistiskt eftersom dessa ytor nu är städer och aktiv jordbruksmark, skulle ge en sänkning av den globala medeltemperaturen med 0,34 grader Celsius. Det är ungefär en fjärdedel av den uppvärmning som jorden redan har upplevt och bara en bråkdel av vad som är på väg att hända.

Med andra ord: att återplantera träd är en viktig del av klimatarbetet och det kan ge fler jobb, förbättrad luftkvalitet och ökad biologisk mångfald (beroende på metod och trädart), enligt forskarna. Men det är långt ifrån tillräckligt för att lindra klimatkrisen. Utsläppen från fossila bränslen måste minska kraftigt, säger Antony Thomas, medförfattaren till studien och fortsätter:

– Klimatförändringarna är verkliga. Och varje steg mot återställande, oavsett skala, hjälper.

Källor: University of California och Communications Earth & Environment

Mer att läsa