Gå till innehållet

“Total ekosystemkollaps” i Stora barriärrevet

Koraller i Stora barriärrevet som blekts. Foto: CC BY 3.0, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=32829631

Koraller i Stora barriärrevet som blekts. Foto: CC BY 3.0.

Nu sker en “total ekosystemkollaps” i Stora barriärrevet enligt en ny studie. Fiskarna rasar i antal och korallreven bleks även under vintern.

Justin Marshall på universitetet i Queensland är chef för det vetenskapliga programmet Coral Watch (ungefär “korallövervakning”). Han har nyss återvänt från en vecka i ett av de värst drabbade områdena i Stora barriärrevet. Det mest chockerande för honom var avsaknaden av fiskar. Vissa arter som var vanliga innan korallblekningen syntes nu inte alls och över lag hade bestånden minskat med minst 50 procent.

LÄS ÄVEN: • Stora barriärrevet hotat av uppvärmt hav.

Utan tillräckligt mycket koraller kan inte fiskarna hitta skydd och föda. Det resulterar i att de antingen dör eller flyttar sig till andra områden. När fiskarna försvinner får dock korallerna svårare att återhämta sig och ekosystemet anses kollapsat.

LÄS ÄVEN: • Snabba åtgärder krävs för att rädda Stora barriärrevet.

Runt Lizard Island, som Marshall undersökte, har mer än 90 procent av korallerna dött. Delar av dem kan ha varit 1000 år gamla. I hela Stora barriärrevet har hittills ungefär en fjärdedel av korallerna dött. Värst är det i de norra delarna där över hälften av korallerna drabbats.

Eftersom korallerna bleks av varmt vatten riskerar utdöendet fortsätta i takt med att den globala uppvärmningen förvärras.

I december rapporterades det att den australienska regeringen behöver agera snabbare och hitta finansiering för att klara att minska föroreningarna som rinner ut vid Stora Barriärrevet.

Källa: The Guardian

Mer att läsa