Gå till innehållet

Tjuvjakt på noshörningar ökar i coronakrisen 

Noshörning. Foto: Maths Nilsson

Att noshörningar skjuts i Sydafrika och Botswana hör tyvärr inte till ovanligheterna, men sedan coronaviruset stängt ned stora delar av samhället har antalet skjutna noshörningar ökat i områden som tidigare var populära turistmål.

Innan utbrottet av coronaviruset covid-19 var vissa områden relativt säkra för noshörningar. Det rörde sig så pass mycket turister och parkvakter i dessa områden att tjuvjägare undvek dem. Nu, när länder stänger ner och turismen minskar kraftigt, blir det allt svårare att skydda hotade djur som är beroende av naturvårdsinsatser. Parkvakterna tvingas mer eller mindre ensamma övervaka miljontals hektar vildmark.

I Sydafrika, Botswana, Tanzania, Kenya och andra afrikanska länder är arbetet för bevarandet av hotade arter beroende av turismen. I Sydafrika kom 85 procent av finansieringen från turistrelaterade källor.

Map Ives,chef för organisationen Rhino Conservation Botswana, säger till New York Times:
– Förutom tjuvjakt på noshörningar och elefanter och andra ikoniska djur, kan vi förvänta oss en ökning av tjuvjakt för att få mat i hela kontinenten. Massor av människor kommer sakna inkomster och de kommer att vända sig till naturen. Det går inte att klandra dem. De är hungriga.

Några organisationer som jobbar med att skydda noshörningar:
Rhino Conservation Botswana
• WWF
International Rhino Foundation
Save the Rhino

Läs även:
Strax innan corona-utbrottet: allt färre tjuvskjutna noshörningar i Sydafrika
Att vakta naturen är tyvärr ett farligt jobb
• 90 döda elefanter upptäckta nära populärt naturområde

Källa: New York Times

Mer att läsa