Tillsammans för klimatet 29 november i hela världen

Dagens klimatmarsch i Stockholm. Foto: Erik Hansson

En tidigare klimatmarsch i Stockholm. Foto: Erik Hansson

Den stora klimatmarschen som skulle ha ägt rum i Paris är inställd. Men söndagen den 29 november kommer manifestationer äga rum i hela världen samtidigt, inför COP 21, FN:s klimattoppmöte i Paris som börjar den 30 november.

I Sverige blir det under parollen ”Tillsammans för klimatet”, med klimatmanifestationer runt om i hela landet med talare, artister, demonstrationer och olika aktiviteter. Bland annat i Stockholm, Göteborg, Umeå, Skellefteå, Sundsvall, Falun, Gävle och Malmö. Naturskyddsföreningen, Klimataktion, Fältbiologerna, Jordens Vänner, Greenpeace, och Svenska Kyrkan är några av de som står bakom manifestationerna.

Målet med manifestationerna är att sätta press på politikerna inför COP21-mötet. Naturskyddsföreningen skriver på sin hemsida:
– De grundläggande kraven är att politikerna fattar de nödvändiga besluten för att genomföra en energiomställning till 100 % förnybart, där fossila bränslen stannar i marken med syftet att vi skall klara tvågradersmålet. De som utlovats inför Parismötet är snarare en ökning till tre grader eller mer! En mycket allvarlig försämring både för samhället och miljön. Det är också viktigt att bördorna för omställningen fördelas så att vi kan uppnå klimaträttvisa. Vi står med stora utmaningar, men också med stora möjligheter nu när genomgripande förändringar av hela samhället måste göras.

För mer information om vad som händer den 29 november se dessa länkar:
Sök evenemang i olika städer
• Pressmeddelande om de svenska aktiviteterna
• 
Naturskyddsföreningens kalender