Skyddsjakt på tranor vid Tåkern beviljat för första gången

Trana. Foto: Anki Hammar http://www.natursidan.se/fotografer/anki-hammar/

Trana. Foto: Anki Hammar 

Normalt sett är tranan en fredad art som inte får jagas i Sverige. Men nu har länsstyrelsen i Östergötland för första gången gett tillstånd för skyddsjakt åt två potatisodlare med mark i anslutning till fågelsjön Tåkern, rapporterar Corren. Anledningen är att tranorna ställer till med stora skador på åkrarna och att andra skrämselmetoder inte fungerat.

Det har varit rekordmånga tranor och andra fåglar vid sjön Tåkern i år. Det innebär också att många tranor besöker potatisodlingarna i området och eftersom fåglarna drar upp hela plantan när de letar sättpotatis så ställer de till med stora skador för odlarna.

Enligt potatisodlarna har det inte hjälpt med fågelskrämmor, smällare och raketer och länsstyrelsens handläggare Karl-Martin Axelsson säger till Corren att skyddsjakt åtminstone på gäss ger mer effekt än att bara avlossa skrämskott. På Tåkerns fågelstation säger man sig ha viss förståelse för att tranorna ställer till med problem för jordbruket.

Tillståndet att skjuta fem tranor blev dock klart så pass sent i år att det troligen inte hinns med någon jakt i år. Dessutom är potatisen redan upplockad.

Källa och mer information: Corren