Temperaturförändring kan ha orsakat massdöd av saigaantiloper

 

Saigaantilop. Foto: Seilov via Wikimedia

Saigaantilop. Foto: Seilov via Wikimedia

Mer än hälften av världens population av den utrotningshotade saigaantilopen dog inom loppet av två veckor i Kazakstan tidigare i år. Ett fenomen som forskare inte har kunnat förklara. Temperatur- och klimatförändringar tros nu ha kunna varit den utlösande faktorn som orsakade massdöden.

Minst 150 000 saigaantiloper begravdes i maj men siffran är egentligen mycket högre eftersom bland annat kalvar inte räknades.  Innan massdöden fanns det en population på 250 000-320 000 saigaantiloper i världen. 90 procent av stammen finns i Kazakstan där massdöden skett, ett mindre antal djur finns i Ryssland och Mongoliet.

Forskare tror att djuren har dött för snabbt för att döden kan ha orsakats av en smittsam sjukdom, som det tidigare spekulerades om. Det finns inga spår som pekar på tjuvjakt. Det finns heller inga tecken på undernäring. Jord och vattenprover har inte avslöjat något om gifter eller radioaktivitet i området, trots att aktivister i Kazakstan säger att bränsle från ryska raketer kan ha orsakat det hela.

saigas

Saigaantilop med unge. Foto: USFWS via Wikimedia Commons

Den troligaste orsaken som man funnit hittills är en bakterie som heter pasteurella. Normalt ligger bakterien latent i djurens hals men av en okänd anledning har bakterien vaknat till liv och producerat gifter. Dessa gifter har sen gett sig på de inre organen och orsakat djurens död inom några timmar.

– Men något måste ha utlöst detta förlopp och mest sannolikt är det en förändring i miljön, säger professor Richard Kock från Royal Veterinary College vid University of London, i en intervju i The Guardian.

Dagarna innan djuren dog skedde en temperaturförändring. Temperaturen föll plötsligt från 30 grader till minus fem. Detta hände precis efter kalvningen då antiloperna precis hade tappat sin vinterpäls.

I kombination med den pågående klimatförändringen kan detta ha påverkat djuren, enligt Koch.  Miljön där djuren lever har blivit betydligt varmare de senaste åren. Kock menar att massdöden inte är normal för ett biologiskt system och att det är en otroligt ovanlig händelse. Arten hotas nu med att försvinna helt och om det är klimatförändringen som är orsaken, så kommer fler antiloper att dö.

Forskare, viltvårdare, polisen och aktivister är nu engagerade att rädda de sista saigaantiloperna. FN ska stödja de länder det gäller så att dessa kan utforska vad som behöver göras för att rädda stammen.

Källa: The Guardian