Gå till innehållet

Sveriges fulaste kalhygge har röstats fram

Sveriges fulaste kalhygge ligger i Sunne, Värmland och visar en "tragikomisk" situation i naturen.

Det tragikomiska i att inte längre kunna njuta av naturen och ’utforska miljön’ gör det här kalhygget till en självklar finalist.

Juryns motivering för det vinnande bidraget när finalisterna presenterades

Sveriges fulaste kalhygge, som fick 27 procent av rösterna, fotograferades av Daniela Roth. Det är kommunen som äger den aktuella marken i Värmland och avverkningen gjorde intill en hembygdsgård med en skylt som uppmanar förbipasserande att “stanna upp och utforska miljön”.

– Det vinnande bidraget tycker jag på ett effektfullt sätt visar hur kalhyggen förstör för människor och naturen. Det är något tragikomiskt i att skylten, som uppmanar förbipasserande att “utforska miljön” och “reflektera över ditt eget liv”, sitter kvar vid platsen. Vem vill egentligen reflektera över sitt liv vid ett kalhygge? De representerar allt som är ohållbart med det svenska skogsbruket. Sverige behöver skydda mer skog och sluta kalhugga, men tyvärr arbetar regeringen och skogsindustrin för det precis motsatta, säger Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace och jurymedlem i tävlingen.

Daniela Roth själv beskriver kalhygget som en chock. När hon flyttade till området för två år sedan från USA var skogen kvar.

– Den här platsen brukade jag promenera till med min hund, en nio år gammal husky-blandning. Det var en lugn och fridfull plats för oss att gå till, men nu är allt borta. Det är chockerande för mig att det avverkas så här mycket till och med i närheten av samhällen. Jag har bott här i två år nu men har inte kunnat hitta några orörda skogar än, säger Daniela Roth.

Källa: Greenpeace

Mer att läsa