Gå till innehållet

Sverige ett värstingland för jordens resurser

Det här kan bli dyrt i framtiden. Foto: Maths Nilsson

Vi svenskar står för stora utsläpp globalt sätt eftersom vi exporterat dem till produktionsländer. Foto: Maths Nilsson

WWF Världsnaturfonden har släppt den nya rapporten Living Planet Report om världens länders ekologiska fotavtryck och det är dyster läsning för Sverige. 2012 låg Sverige på 13:e plats i värstingligan av länder som använder störst del av världens biologiska resurser per person. Nu har läget förvärrats och vi har gått förbi länder som oljesandens Kanada och den gigantiska kolexportören Australien.

– Det är hög tid att vi lever upp till vår egen självbild, skriver WWF i en debattartikel i DN.

Sveriges usla placering på listan förklarar WWF bland annat med att vår konsumtion fortsätter öka, vi har förhållandevis stora och energikrävande fordon, vi äter mycket kött och vår import kommer ofta från länder där varor produceras med energi för kolkraftverk, vi exporterar därmed våra koldioxidutsläpp till andra länder.

WWF föreslår att Sverige genomför åtgärder för mer hållbar konsumtion, påskyndar en omställning till 100 procent förnybart energisystem och “verkar internationellt för en bättre gemensam global förvaltning av planeten”. Exempelvis genom att ställa krav på att banker, fond- och försäkringsbolag redovisar klimatpåverkan i sina investeringar så att kunderna kan ta aktiva beslut.

När det gäller vilka länder som sammanlagt har störst ekologiskt fotavtryck så är Kina överlägsen etta, USA klar tvåa och sedan följer Indien, Brasilien och Ryssland.

Om alla skulle leva som vi svenskar skulle det krävas 3,7 planeter. Det är nu över 40 år sedan vi gjorde av med mindre än jorden producerar och under den perioden har också antalet djur halverats i världen. Till över 80 procent beror denna minskning på habitat-förlust och exploatering.

Källa: DN och Living Planet Report

Mer att läsa