Svenska orrar ska rädda arten i Belgien

Orre. Foto: Erik Hansson

Orrar ska flyttas från Sverige till ett naturreservat i Belgien där arten är utrotningshotad. Det rapporterar Svensk Jakt.

Naturvårdsverket har enligt Svensk Jakt gett tillstånd till ett projekt i Belgien att fånga in fem tuppar och fem hönor i Jämtlands och Gävleborgs län i år. Det kan även bli tal om ytterligare 25 orrar per år under åren 2018-2023. Det sammanlagda antalet på upp till 160 orrar som kanske ska skickas till Belgien kan jämföras med att det enbart under året 2014/2015 sköts över 20 000 orrar i Sverige enligt Svenska Jägareförbundet.

LÄS ÄVEN: • Svenska tjädrar gör succé i Tyskland

Projektet i Belgien utgörs av regionala myndigheter, University of Liège, WWF och Institut royal des Sciences naturelles och förutom att hämta orrar från Sverige ska det även öppnas ett centrum för att föda upp och återintroducera orrar i Belgien.

LÄS ÄVEN: • Naturturism: Här kan du uppleva orrspel i Sverige

De svenska orrarna ska flyttas till naturreservatet Hautes-Fagnes i Belgien för att förhoppningsvis kunna rädda landets återstående orrar. Enligt de inventeringar som gjorts i området har antalet spelande orrtuppar minskat från 198 stycken år 1971 till ett fåtal i naturreservatet de senaste åren och det beror framför allt på att orrarnas livsmiljöer försvunnit eller delas upp i små delar.

Källor: Svensk Jakt, Pairi Daizi Foundation och Le Soir