
Vid Muleglo i Västerviks kommun har Sveaskog avverkat gamla tallar och lövträd fast det står tydligt i avverkningsanmälan att tall och löv inte ska avverkas. Naturvärdesträd och hålträd så som ekar, aspar och grova tallar ligger nu fällda på marken. Enligt Sveaskog är det på grund av granbarkborrar som det avverkas, men det är inte granar som har fällts.
Oskarshamns skogsgrupp har skickat in ett FSC-klagomål gällande avverkningsanmälan A5641-2020 på 10 hektar där träden fällts. Det är blåsippemark och bland annat signalarten vätteros förekommer samt de rödlistade svamparna ekticka (NT) och tallticka (NT). De växer bara på äldre eller senvuxna träd. I Artdatabanken kan man läsa att tallticka bedöms ha minskat generellt på grund av skogsavverkningar av gammal tallskog.
Det framgår i avverkningsanmälan att gran ska tas bort på grund av barkborreangrepp och att inga lövträd och tallar ska huggas. Men trots det så har tall och grova lövträd mer eller mindre plockats ut i hela skogspartiet.


Sveaskog skriver i ett svar till Oskarshamns skogsgrupp att FSC-klagomålet är baserat på ett missförstånd. Fastigheten ägs inte av Sveaskog och är inte FSC-certifierad men det är Sveaskog som avverkar. Träden har fällts inför ett vägbygge för att kunna ta ut virke och GROT, träden stod i vägen för grävmaskinen som ska fram. Det ska bli en avverkning på grund av granbarkborre, skriver Sveaskog men bergspartier och ytor nära vatten ska inte avverkas. Sen ska området föryngras med tall och löv.

Ornitologen Jan Brenander och biologen Erland Lindblad har besökt området och säger att informationen i avverkningsanmälan är rent av lögnaktig. Att det bara är på grund av ett vägbygge som gamla tallar och lövträd fällts som Sveaskog säger, stämmer inte med hur det ser ut i verkligheten:
– I så fall är det ett virrvarr av vägar som ska byggas inne i skogspartierna och även i blockiga miljöer. Det är också märkligt att bara grova tallar och grova lövträd fällts medan granarna fått stå kvar. Om man nu planerar att föryngra med tall och löv så borde väl de grova tallarna och naturvärdesträden av ek och asp lämnats i fred. I synnerhet när det uppgetts i avverkningsanmälan att ”vi avverkar ej tall eller löv”.

Även en strandskog utan några granar är avverkningsanmäld. Sveaskog skriver i sitt svar att denna inte ska avverkas. Men varför är den då avverkningsanmäld?
Det är flera avverkningsanmälningar vid Muleglo och de behöver kontrolleras menar Oskarshamns skogsgrupp. Till exempel så har det avverkats väster om nyckelbiotop N5618-1998 men det finns inte någon avverkningsanmälan där i Skogens pärlor. Likaså har ”evighetstallarna” tagits bort i avverkningsanmälan A 17574-2020 och sådana tallar ska inte huggas.

Så skönt att yngre människor håller ordning på vad Sveaskog sysslar med. Som jag läst om verkar Sveaskog missköta Sveriges natur skogar i stor omfattning!!! Bra att det upptäcks och påtalas
Sveaskog erkänner inga övertramp, det har jag lång erfarenhet av, snart 20 år.
Det längsta bolaget kan sträcka sig till är ”misstag”.
Ledningen har professionellt folk som sköter kommunikationen och som vet hur svar skall formuleras för att låta tilltalande för den oinitierade.
För Sveaskog följs ord och handlingar inte åt, utan är två skilda saker.
Björn Mildh
Jag blir så ledsen och heligt förbannad när jag förstår att det är så här det går till.
Låt denna debatten få mer utrymme i det svenska samhället och den svenska politiken. Det är viktigt för oss och våran överlevnad!
Fastigheten ägs inte av Sveaskog. Fastigheten är inte heller FSC-certifierad. Sveaskog har ett avverkningsuppdrag på berörd fastighet. Det som syns på bilden är manuellt föllda träd för skapande av ny basväg.
En basväg görs på skonsammaste sätt och följer kuperingen med syfte att maskiner ska ta sig till det aktuella området som ska åtgärdas. Således kan vägen ”slingra” sig märkligt genom terrängen.
Märkligt att ”basvägarna” hamnade just där det växte grova tallar, lövträd och naturvärdesträd. Också märkligt att en del ”basvägar” endast utgjordes av en ensamväxande tall eller en grov ek, insprängd bland block och sten. Mycket märkligt utfall när utgångspunkten var att ”vi avverkar ej tall eller löv”.
Även om fastigheten inte ägs av Sveaskog så är det fortfarande Sveaskog som avverkar, ett FSC-certifierat bolag. I avverkningsanmälan står det ingenting om att ni ska göra basvägar.
Finns ingen högre makt som kan begränsa Sveaskogs agerande ?
Känns både smaklöst, oansvarigt och oprofessionellt hanterat av statligt ägda och politiskt styrda Sveaskog. Bilderna visar tydligt att Sveaskogs hänsyn till biologisk mångfald, ekosystem och värdfulla ”evighetsträd” är nära noll… Är inte detta förfarande brottsligt??
Här på denna viktiga och proffsiga hemsida ”natursidan” finns många människor som har ett starkt och genuint intresse för djur och natur. Jag skulle också vilja sträcka mig så långt att många människor som läser denna sida är idealister, människor som försöker skydda och rädda djur och skogar utan egen ekonomisk vinning. Helt enkelt människor som har förstått att vi kom att leva under en tidpunkt under planetens historia då vi människor hotar att ödelägga hela planeten. Den insikten ställer höga krav och förväntningar på oss alla. FN:s klimatrapporter talar sitt tydliga språk. Vi har inte mycket tid på oss. Koldioxidhalten i atmosfären ökar och varje dag utrotas djur. I Amazonas djungler kämpar urfolken med livet som insats att rädda de sista regnskogarna. Regnskogarna som är hela vår jords lungor.
De som under lång tid har sett vad som sker i vår svenska natur är naturfotograferna. De har tillbringat långa tider i vår svenska natur och har med egna ögon sett vad som sker i våra svenska skogar. De försöker gång på gång slå larm. Det räcker nu. Det är dags att vi alla förstår att vi kan inte fortsätta på det sätt som vi gör.
Du Niclas på Sveaskogs presstjänst sitter på en guld position där du kan kämpa för att Sveaskog kan börja verka på ett sätt som ligger i linje med FN:s klimatrapporter. Studera Sveaskogs historia och hur de agerar i olika frågor. Vi är många som är minst sagt besvikna på hur Sveaskog behandlar våra svenska skogar. Kämpa för att Sveaskog ska bli en ledstjärna för de andra skogsbolagen när det gäller att främja biologisk mångfald. Sveaskog måste höja blicken och se till helheten. Vi måste helt enkelt behålla en mycket större del av våra skogar intakta. Om vi ska nå FN:s klimatmål så kan vi inte hugga ner våra ”skogslungor” som fångar upp den farliga koldioxiden. Det tar ca 100 år innan ett nedhuggit träd kan börja ta upp samma mängd koldioxid igen. Det är för lång tid.
Vad är det som pressar Sveaskog att fortsätta med sina skövlingsmetoder utan hänsyn till den biologiska mångfalden (som bla behövs för att hitta nya mediciner)? Är det näringsdepartementet som har för höga krav på att Sveaskog ska ge en hög ekonomisk tillväxt? Hoppas att Sveaskogs presstjänst kan hjälpa till att forska i detta. Vad är det som driver vårt gemensamma statligt ägda skogsbolag till alla dessa övertramp? Till och med EU undrar vad vi håller på med.
Många inom EU skulle nog säga att i denna pågående klimatkris avverka skogar som vi gör i Sverige är brottsligt. Sveaskog måste försöka bli en del av lösningen på klimatkrisen, inte en del av problemet.