Svåra bränder i Indonesien hotar känsliga arter

Knölnäshornsfågel. Peter Willton via Flickr https://www.flickr.com/photos/pwilt/

Knölnäshornsfågel. Peter Willton via Flickr 

Skogsbränderna fortsätter att härja i Indonesien. Hittills har 500 000 människor skadats av röken, sex provinser har utlyst undantagstillstånd och 19 personer har dött. Dessutom hotas en tredjedel av världens orangutanger, samt hotade arter som trädleopard och näshornsfåglar.

Skogsbränderna i Indonesien blir allt värre. Sammanlagt har ungefär 100 000 eldar upptäckts sedan i juli och många av dem drabbar de djupa, rika skogarna och nationalparkerna. 358 bränder har till exempel upptäckts i Sabangau Forest i Borneo där världens största population av vilda orangutanger finns.

– Jag vågar knappt tänka på vad bränderna kommer innebära för orangutangerna. För dem och andra arter som den hemlighetsfulla trädleoparden och de ikoniska näshornsfåglarna är situationen förskräcklig och förvärras dagligen, säger Mark Harrison, chef för bevarandeorganisationen Orangutan tropical peatland project (OuTrop).

Han menar även att skogarna är känsligare för skogsbränder nu på grund av intensiv skogsskövling och dränering. Dessutom är årets El Nino (väderfenomen) värre än på länge, vilket gör området extra torrt.

Röken från bränderna sprids i landet och har gett 500 000 personer luftrörsinfektioner och i staden Palangkaraya, har tre procent av befonlkningen drabbats av akuta luftrörsinfektioner sedan i juli.

Läs mer:
Svåra skogsbränder hotar Borneos orangutanger.

Vad kan du göra:
• Köp inte produkter med palmolja, eller i värsta fall certifierad palmolja
• Stöd Save the Orangutans eller Världsnaturfondens arbete

Källa: The Guardian