Stort firande av biologisk mångfald – ”bostadsområden kan bli viktiga”
Den biologiska mångfaldens dag är förvisso den 22 maj, men i Sverige firas dagen under minst en veckas tid med hundratals aktiviteter runt om i landet. En av de största sker på ett fält norr om Stockholm.

Jessica Ångström och blåvinge på blåeld.
I Akalla by norr om Stockholm fortsätter firandet av biologiska mångfaldens dag även efter den egentliga dagen (22 maj). Den 24 maj klockan 10-16 samlas några av Sveriges största naturaktörer för ett gemensamt firande och uppmärksammande av den biologiska mångfalden. På plats är bland andra WWF, Naturskyddsföreningen, Naturhistoriska riksmuseet, Stockholms stad, Skansen, Sveriges Mykologiska förening, Stockholms Entomologiska Förening, Botaniska föreningen i Stockholm, Stockholms ornitologiska förening och Akallas 4H-gård.
De tio organisationerna arrangerar under dagen guidningar i naturen, det går att prova på ringmärkning av (trä)fåglar, lära sig pressa växter, testa artbingo, hitta artrika pinnar, utdelning av fröpåsar och mängder av aktiviteter för barn.
WWF vill göra Sverige vildare
WWF kommer bland annat fokusera på sin kampanj Gör Sverige vildare som försöker få fler att göra insatser för naturen på en yta som man förfogar över.
– Det man ska göra är att bidra med vilda kvadratmetrar av sin trädgård eller balkong för att gynna pollinerande insekter, säger Jessica Ångström sakkunnig Sveriges djur och natur på WWF. Dom är våra superhjältar, och bidrar till vår matproduktion. Många pollinatörer är hotade och utan dessa insekter skulle världen se helt annorlunda ut än så som vi känner den.
Ni har ju kört den kampanjen i flera år vid det här laget – vad brukar ni möta för reaktioner/vanliga frågor?
– Vi har en Facebook-grupp som heter ”Vi gör Sverige vildare” där folk framförallt vill dela med sig av sina insatser! Så jag skulle säga att reaktionerna är mycket positiva och generar mycket inspiration och handling! Det finns ett stort engagemang och intresse för ängsmarker. Jag tror vi har fått en ny folkrörelse i Sverige med ängen som brinnande intresse! Förra året fick vi in 10 miljoner kvadratmeter. Och engagemanget har vuxit. Från början var det mest privatpersoner som deltog, men nu har också fastighetsbolag, skolor, golfklubbar, ridanläggningar och skidbackar börjat intressera sig och vill bidra.
Vad skulle du säga är det mest effektiva sättet att låta sin trädgård bidra till att göra Sverige lite vildare?
– Det enklaste är nog att låta gräsmattan växa upp och se vad som kommer! För vissa kan det dyka upp både gullvivor och gökärt och en massa andra arter, och då finns det goda chanser att med tiden få till en fin äng. För andra kanske det mer blir maskrosor och klöver – vilket också uppsöks flitigt av till exempel olika sorters humlor.
Vad hoppas ni uppnå med aktiviteten i Akalla?
– I Akalla vill WWF också få in fler vilda kvadratmetrar från balkonger och innergårdar. Bostadsområden som blommar kan vara viktiga spridningsvägar för både växter, insekter och fåglar. Och det gör våra bostadsområden mycket trevligare även för oss som bor där.
• Läs mer om firandet av biologiska mångfaldens dag i Akalla.