Storforsen, Norrbotten

Storforsen. Foto: Anneli Bergvall

Storforsen. Foto: Anneli Bergvall

Alla våra naturtips hittar ni här.

Storforsen är ett 125 hektar stort naturreservat som ligger i Älvsbyns kommun. Själva forsen är en del av Piteälven. Den är Europas största obundna fors och är verkligen mäktig. Fallsträckan är 5 km och fallhöjden 82 meter. De sista två kilometrarna faller älven 60 meter. I snitt rinner 250 kubikmeter vatten per sekund i fallet, men vid extrema vattenflöden forsar vattnet med en hastighet av 1200 kubikmeter/s. Det är ett mäktigt skådespel, både för ögon och öron.

Piteälven användes tidigare som flottningsled. På grund av detta var man tvungen att torrlägga delar av forsen för att säkrare kunna leda timret nedför fallet på sin väg mot kusten. Fortfarande kan man se byggnationer av bland annat flottningsrännor. Andra sevärdheter i området är till exempel jättegrytor (runda hål som skapats av sten, vatten och friktion) och ett skogsbruks- och flottningsmuseum. Varje år anordnas Skogskulturdagar, samt även julmarknad vid advent. Även skogen, som främst består av gran, är vacker och här finns också växter som liljekonvalj och bär som hjortron, lingon, blåbär och åkerbär.

Brudslöja. Foto: Anneli Bergvall

Brudslöja. Foto: Anneli Bergvall

Klipphällar kantar stora delar av forsen och här finns också eldningsplatser på sina håll. Här och var växer också små brudslöjor – underbara att fotografera eller att bara njuta av.

Området kring Storforsen är delvis handikappanpassat, då ramper finns från Storforsen hotell vid väg 374, och uppåt, samt även från övre parkeringen och ner mot serveringen och butiken. Ramperna gör att man kan komma väldigt nära vattenmassorna och att man även kan ta sig upp längs forsen vintertid. På grund av de enorma vattenmassorna fryser aldrig vattnet igen i mitten av älvfåran, och älven är därför ett mäktigt skådespel även vintertid, då dimman ofta ligger tät över älven i vinterkylan.

Nedanför Storforsen ansluter Piteälvens största biflöde, Varjisån.

Längst ner, mot väg 374, ligger Storforsen Hotell med utsikt över fallet. Där finns även Storforsen Kapell, populärt för vigslar och dop.

Vägbeskrivning: Storforsen ligger vid väg 374, cirka 40 km nordväst om Älvsbyn. Parkering finns vid hotellet som ligger precis nedanför forsen. Ni kan även köra förbi hotellet och svänga vänster över Varjisån. Lite längre upp finns en infart till en parkering, där även servering, hantverks- och souvenirbutiker kan besökas.

[mappress mapid=”11″]

Ramp mot forsen. Foto: Anneli Bergvall

Ramp mot forsen. Foto: Anneli Bergvall

Kapellet. Foto: Anneli Bergvall

Kapellet. Foto: Anneli Bergvall

Storforsen hotell. Foto: Anneli Bergvall

Storforsen hotell. Foto: Anneli Bergvall

Storforsen vintertid. Foto: Anneli Bergvall

Storforsen vintertid. Foto: Anneli Bergvall