Storbritannien förbjuder mikroplast i kosmetika

Mikroplast. Foto: MPCA photos via Flickr

Mikroplast. Foto: MPCA photos via Flickr

Storbritannien förbjuder mikroplast i form av plastkorn i kosmetika från och med slutet av 2017. De följer USAs exempel där mikroplaster ska förbjudas från och med juli 2017. I Sverige väntar regeringen på en utredning från Naturvårdsverket innan beslut tas.

Greenpeace säger att förbudet välkomnas men att det borde täcka in fler produkter än bara kosmetika, exempelvis tvättmedel och fler hygienprodukter. I USA gäller förbudet kosmetika men inkluderar också plastkorn i tandkräm, tvål och olika dusch- och badkrämer.

LÄS ÄVEN: • Plast är nu en tydlig del av geologin i människans tidsålder.

Med mikroplast menas små, små plastpartiklar. Oftast är de en till fem millimeter långa, många är ännu mindre, 10-50 mikrometer. Partiklarna har hittats utanför hela Sveriges kust av forskare. Ett problem är att de små plastbitarna binder olika miljögifter och att de kan tas upp av plankton och spridas uppåt i näringskedjan. En svensk studie har visat att Östersjöfisk som får plastpartiklar i magen kan dö.

En enda tvål kan innehålla hundra tusentals små plastkulor som hamnar i havet efter att tvålrester sköljts ned i avloppet. Men det finns nedbrytbara alternativ som inte skadar livet i havet, exempelvis jojobakulor, aprikoskärnor, malda nötskal och salt.

LÄS ÄVEN:90 procent av världens havsfåglar har ätit plast.

I Sverige har Kemikalieinspektionen lämnat ett förslag om att förbjuda plastkorn i kosmetika från och med januari 2018. Regeringen har gett ett uppdrag till naturvårdsverket att utreda vad som kan göras innan ett beslut ska tas. Frågan är om detta är snabbt nog för att rädda haven och de havslevande djuren. Göteborgs kommun bestämde sig hösten 2015 att sluta köpa in produkter med mikroplaster.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet från januari i år uppmanade 13 ledande experter från fyra universitet regeringen att följa kemikalieinspektionens råd och förbjuda plastkorn i kosmetika. Sverige har en god och relativt enkel möjlighet att stoppa en helt onödig föroreningskälla och bidra till en renare och friskare miljö i europeiska vatten, menar de.

Källa: Guardian