Storbritannien återinför vita storkar med samma metod som i Sverige

Vit stork. Foto: Erik Hansson

Det har inte häckat vita storkar i Storbritannien sedan 1400-talet, men nu ska ett nytt projekt se till att återintroducera arten med samma metod som används i Sverige.

Det ses förvisso ungefär 20 vita storkar i Storbritannien årligen, men det är fåglar som bara gästar landet. Någon häckning har inte skett på över 600 år. Men det ska det bli ändring på nu.

LÄS ÄVEN: • Storkprojektet har nått ett genombrott

Precis som i Sverige släpps det nu ut storkar uppfödda i fångenskap. I år har sex stycken fått flyga ut i friheten och framöver är tanken att det årligen ska släppas ut 40 vita storkar. Till år 2030 räknar organisationerna som samarbetar i storkprojektet med att ha en population som klarar sig själv i Sussex i södra Storbritannien.

Storkprojektet i Storbritannien görs utefter en framgångsrik metod som används i Sverige, Frankrike, Polen, Nederländerna, Belgien och Schweiz.

LÄS ÄVEN: • Bilder och film från när 100 storkar släpps i Skåne

I Sverige släppte Storkprojektet i år 95 stycken vita storkar. Flocken flög sedan runt i Sverige under en tid och väckte viss uppståndelse i bland annat Ystad och Åtvidaberg. Själva storksläppet har också växt till att bli en populär händelse. I år bevittnades den av 1100 personer.

Källa: Telegraph