Gå till innehållet

Stora fiskar lagrar CO2 när de dör – om de inte fiskas

Fiskar lagrar stora mängder koldioxid i sina kroppar och om de dör i havet stannar växthusgasen där, men fisket gör att denna kollagring omvandlas till utsläpp i atmosfären. En ny studie visar att världens fiske på detta sätt enbart under 2014 stod för lika stora utsläpp som 4,5 miljoner bilar.

När fiskar dör i havet sjunker de till botten och det kol som lagrats i fisken stannar i haven. Detta “blåa kol” lagras i havens och kusternas ekosystem, men när fiskar fiskas upp läcker kolet som fiskarna innehåller ut i atmosfären efter några dagar eller veckor, enligt en ny studie från University of Montpellier i Frankrike.

Gaël Mariani, doktorand vid universitetet har lett studien som kommit fram till att världens havsfiske sedan 1950 orsakat utsläpp på minst 730 miljoner ton koldioxid. Enbart under 2014 orsakade fisket lika stora utsläpp som 4,5 miljoner bilar gör per år. Det innebär att världens fiskeindustri står för 25 procent högre utsläpp än bränslet de gör av med.

Gaël Mariani berättar också att mycket av långdistansfisket enbart är lönsamt på grund av stora bidrag till näringen och att det finns många skäl att ställa om till ett mer hållbart fiske:
– Förstörelsen av “den blå kolpumpen” som stora fiskar representerar, visar att nya skydd och åtgärder måste införas så att fler stora fiskar kan fortsätta vara en kolsänka och inte omvandlas till ännu en koldioxidkälla. Då minskar vi dessutom koldioxidutsläppen ytterligare genom att bränna mindre bränsle.

Källor: ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies och Science Advances

Mer att läsa