Gå till innehållet

Stor operation rensar bort illegal fiskeutrustning från akut hotad tumlares hav

Sea Shepherd är en av organisationerna som jobbar för att rädda den akut hotade kaliforniatumlaren. Nu har de i en stor kampanj samlat in över 1000 delar av illegal fiskeutrustning från de små valarnas livsmiljö.

Sammanlagt 200 000 meter av illegala fiskenät och fiskelinor togs upp ur haven. Besättningen kunde registrera och dokumentera över 7 000 djur som satt fast i utrustningen och nästan 4 000 var i tillräckligt bra skick för att släppas tillbaka i havet. 975 av de fastnade djuren är listade som hotade, starkt hotade eller akut hotade av Internationella naturvårdsunionen IUCN.

Det illegala fisket i området är ett av de största hoten mot den akut hotade kaliforniatumlaren. Det finns troligen bara 6-19 individer kvar i hela världen. I mars 2019 hittade Sea Shepherd en död kaliforniatumlare i ett illegalt fiskenät.

– Detta belyser vikten av vårt arbete i området. Det finns så många olagliga nät i dessa vatten, och varje nät vi tar bort kan betyda skillnaden mellan överlevnad och utrotning för kaliforniatumlaren. Vi kommer inte att sluta, vi kommer inte att dra oss tillbaka. En arts överlevnad står på spel, säger JP Geoffroy, kampanjledare för operationen hos Sea Shepherd.

Det utbredda illegala fisket i området beror på att där finns kalifornisk vekfisk. Det är en art som kan ge stora summor via den svarta marknaden till Asien. Vekfiskens simblåsa betingar ett pris på ungefär 90 000 kronor per kilogram och används i mediciner utan bevisad effekt. Det höga priset och det faktum att Mexiko aldrig dömt någon som smugglar simblåsor till fängelse, har lockat drogkarteller att ägna sig åt illegal fiskhandel.

Innehåll från YouTube

Det här innehållet levereras från en extern tjänst. Genom att visa det accepterar du tjänstens dataskyddspolicy

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=LKMLJZ37cEs

Läs även:
Visst hopp för akut hotad tumlare
Bara ungefär 10 kaliforniatumlare kvar i världen

Källa: Sea Shepherd

Mer att läsa