Gå till innehållet

Stor anonym gåva till Fältbiologerna: “Kommer höja ungas röster”

En av Fältbiologernas utflykter i skogen 2020. Foto: Fältbiologerna.

Fältbiologerna har fått en anonym gåva på 500 000 kronor. Pengarna kommer gå till att hjälpa ännu fler unga att höja sina röster.

För ungefär två år sedan skänkte musikern Paul Simon över 220 000 kronor till Fältbiologerna. Nu har föreningen återigen fått en stor gåva. Den här gången har en anonym person gett föreningen hela 500 000 kronor.

– Vi är överraskade och glada över dessa pengar. Vi växer upp i en tid av skenande klimatkris och artdöd. Därför tar vi kampen, från Sápmis hotade skogar till Europas enorma kolgruvor. Tack vare dessa pengar kommer vi kunna hjälpa ännu fler unga att höja sina röster, säger Tove Lönneborg, en av Fältbiologernas två ordföranden.

Fältbiologerna har haft ett framgångsrikt år. De har som vanligt deltagit aktivt i miljödebatten, kämpade mot Preems planer på utbyggnad av sitt oljeraffinaderi, arrangerade en nationell kampanj för Sveriges kvarvarande skogar och belönades i höstas med Världsnaturfonden WWF:s utmärkelse Årets unga miljöhjälte.

– Segern mot Preem visar att aktivism fungerar. Den oväntade gåvan är ett mycket värdefullt tillskott för det fortsatta arbetet. Vi fortsätter kämpa för att rädda de sista riktiga skogarna och för att vara naturens röst i debatten, avslutar Lönneborg.

Medlemmarna bestämmer om pengarna
Leo Rudberg, vice ordförande i Fältbiologerna, berättar mer om vad en sådan gåva kan betyda för föreningen:
– För ett ideellt barn- och ungdomsförbund är 500 000 kr väldigt mycket pengar. Vad pengarna ska användas till är helt upp till det tusental unga miljöaktivister, naturnördar och medmänniskor som tillsammans utgör Fältbiologerna, eftersom vi är en demokratisk folkrörelse som bygger på barn och ungas egenmakt.

När Skånes Fältbiologer fick ett arv i samma storleksordning valde medlemmarna att pengarna skulle läggas på klubbar, distrikt och nätverk i hela landet. De finansierade många aktioner, utflykter och skogsinventeringar på medlemmars egna initiativ, men pengarna gick även till en anställd verksamhetsutvecklare.

– Sedan hen började jobba i höstas har hen hjälpt fältbiologer att starta helt nya klubbar i Luleå, Kiruna, Värmland och Malmö, berättar Leo Rudberg. Så får ännu fler barn och unga möjlighet att lära sig om naturen och höja sina röster för miljörättvisa. Just nu har vi nya klubbar på gång även i Höga kusten, Örebro, Gävle, Rimbo och Borås. Tack vare den nya gåvan kan vi nå ut till ännu fler.

Läs även:
Fältbiologernas krönikor hos Natursidan

Mer att läsa