Handelsrestriktioner ska hindra utrotning av rosenträd

Illegalt avverkade rosenträd i Madagaskar. Foto: Anonymous via Wikipedia Commons CC BY-SA 3.0

Illegalt avverkade rosenträd i Madagaskar. Foto: Anonymous via Wikipedia Commons CC BY-SA 3.0

Rosenträd avverkas i stora mängder för att mätta den växande marknaden för lyxiga trämöbler i Kina. Träden är utrotade i stora delar av Asien och avverkas illegalt i många länder. Samtliga 300 arter av rosenträ har nu fått handelsrestriktioner. Detta enligt ett beslut som togs förra veckan av den internationella konventionen Convention on the Trade in Endangered Species (CITES) på mötet CoP17.

Det har varit knepigt för tjänstemän att skilja mellan de olika arterna av rosenträd då vissa arter har varit tillåtna att importera och exportera och andra inte. Även för experter är arterna svåra att skilja på. Men nu blir det lättare när alla arter får handelsrestriktioner. Rosenträ är världens mest förekommande produkt inom illegal handel, enligt FNs kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott. Träet har använts traditionellt av eliten i Kina men marknaden har eskalerat i takt med en växande medelklass. Handeln är nu värd 2,2 miljarder dollar per år.

Olagligt avverkat rpsenträd i Marojejy National Park, Madagaskar. Foto: Anonymous via Wikipedia Commons CC BY-SA 3.0

Olagligt avverkat rosenträd i Marojejy National Park, Madagaskar. Foto: Anonymous via Wikipedia Commons CC BY-SA 3.0

Skogarna i sydöstra Asien har tömts på rosenträd, med en topp 2014. Avverkning sker i mer än 80 länder, speciellt i Västafrika och Centralafrika. Kinas import av rosenträ från Afrika ökade sjufaldigt mellan 2010 och 2014, enligt en rapport från Forest Trends.

Ligor med illegala skogsarbetare reser mellan länder och avverkar alla träd de kan hitta. När träden är borta på ett ställe, eller myndigheterna skärper kontrollerna, flyttar de snabbt till ett annat land och avverkar där istället, enligt Environmental Investigation Agency (EIA).

Kina har importerat 2 miljoner kubikmeter rosenträ under 2014, men det är bara den innersta tätvuxna kärnveden som används. Det innebär att 70-80 procent av träet går till spillo. Regnskogarna som skövlas kan inte längre ge urbefolkningar den träkol och de mediciner de behöver för sin överlevnad.

Källa: Guardian