Gå till innehållet

Stenmård funnen i Sverige för första gången

En ovanligt blek stenmård, i Estland. Foto: ToivoLoomad elutoas – metsnugis. Uploaded by Mariomassone, CC BY-SA 2.0, Länk

En ny däggdjursart för Sverige har bekräftats. En mård som sköts i en hönsgård i Skåne tidigare i år har bedömts vara en stenmård. Det är första fyndet i landet, enligt Svenska Jägareförbundet.

Stenmården är något ljusare än vår vanligare skogsmård. Framför allt har den en vitare haklapp än skogsmårdens som är mer gulaktig, men stenmården kan också skiljas på något ljusare nos och att trampdynorna är utan hår.

LÄS ÄVEN: • Framgångsrikt projekt stoppar mårdhunden i Sverige

För att vara säker på artbestämningen skickades den skjutna mården till Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt.

– Efter analys och mätning av penisben, molarer (bakre kindtänder), öron, tassar samt genom att jämföra pälsfärg och tassbehåring står det nu klart att vi kan dokumentera det första fyndet av arten stenmård (Martes foina) i landet, skriver Jägareförbundet i pressmeddelandet.

Hur den kommit hit är oklart, men P-A Åhlén vid Mårdhundsprojektet kommer med en teori till Svensk Jakt:
– Stenmårdar är kända för att nyttja mänsklig infrastruktur och det ligger nära till hands att tro att den liftat med någon form av fordon över bron till Sverige.

Att arten skulle dyka upp i Sverige var kanske inte helt oväntat med tanke på att den förekommer i stora delar av Europa och i vårt grannland Danmark. Den trivs i människors närhet och äter framför allt smågnagare, fåglar och på hösten även bär och frukt.

Källor: Svensk Jakt och Svenska Jägareförbundet

Mer att läsa