Stat vill ta bort de sista akut hotade rödvargarna

Rödvarg i hägn. Foto: Tim Ross via Wikimedia

Rödvarg i hägn. Foto: Tim Ross via Wikimedia

I ett 28 år långt projekt har staten North Carolina försökt återintroducera den akut hotade rödvargen. Det finns idag bara mellan 75 och 100 rödvargar i frihet, men nu har statens vildmarkskommission ansökt om att få avsluta projektet.

I ansökan till U.S. Fish and Wildlife Service skriver North Carolinas Wildlife Resources Commission att de vill avsluta den ”experimentella och ej väsentliga” återintroduktionen. De menar att projektet misslyckats bland annat eftersom vargarna är svåra att begränsa till allmän mark och ställer till med skada på privat mark, men också för att arten förökar sig med prärievargar. Nu vill myndigheten att U.S. Fish and Wildlife Service ska fånga in och ta bort alla individer från North Carolina.

Fish and Wildlife Service menar dock att återintroduktionen varit lyckad och haft en gynnsam påverkan på ekosystemen i områden, samt att rödvargen framför allt tar sjuka eller skadade byten.

Flera jägarorganisationer har protesterat mot återintroduktionen och menar att rödvargarna decimerar bestånden av hjortdjur, harar och kalkoner. När detta undersöktes av North Carolina Wildlife Commission visade det sig dock att rödvargens bytesdjur inte minskat i antal, men däremot blivit bättre på att gömma sig, både för rödvargen och människan.

Vad som nu kommer ske med den lilla vilda populationen av rödvarg är oklart. I fångenskap lever fortfarande ett hundratal individer.

Rödvargens genetiska status har varit omdebatterad. Vissa forskare har hävdat att den är en hybrid mellan prärievarg och gråvarg, men U.S. Fish and Wildlife Service har fastslagit att det är en egen art som har hybridiserat med prärievarg eftersom den egna populationen är så liten.

Källor: NC WIldlife och National Geographic