Gå till innehållet

Standing Rock vann viktig seger i kampen mot oljeledning

Dakota Access Pipeline. Foto: Carl Wycoff from Nevada, USA – Dakota Access Pipe Line, CC BY 2.0, Link

Ursprungsfolket Standing Rock Sioux Tribe och över 30 miljöorganisationer har i många år protesterat mot USA:s planer på en 170 mil lång oljeledning genom känslig natur. Nu har de vunnit en viktig seger i kampen mot “Dakota Access Pipeline” som oljeledningen heter.

Protesterna har sin bakgrund i att The Standing Rock Sioux Tribe inte blivit tillfrågade om vad de tycker om den över 170 mil långa oljeledningen som ska gå genom fyra stater. Stammen menar att oljeledningen kommer hota dem både miljömässigt och ekonomiskt, bland annat genom att oljeledningen ska grävas ned under deras dricksvatten. Dessutom menar de att oljeledningen förstör platser av stor historisk, religiös och kulturell betydelse.

Oljeledningen har nu transporterat olja i tre års tid, men protesterna fortsätter från urfolk som bor i närheten av den och från över 30 miljöorganisationer.

I veckan beslöt en federal domare att det måste ske en ny miljömässig prövning av Dakota Access Pipeline eftersom myndigheterna inte studerat riskerna för en stor oljeläcka eller om oljeledningen hade ett tillräckligt säkerhetssystem. Beslutet kallas “ett riktigt stort steg” av Advokaten Jan Hasselman som jobbar med fallet för miljöorganisationerna och Standing Rock.

Donald Trump gav efter fyra dagar i Vita Huset order om att oljeledningen “skyndsamt” skulle godkännas. Nu anser en domare att det förfarande kan ha brutit mot lagen.

Läs även:
Två kvinnor i USA riskerar 110 års fängelse för sabotage mot oljeledning
Rekordstor oljeläcka från oljeledningen Keystone i USA
Förväntade massarresteringar när protestläger mot oljeledningen i North Dakota ska tömmas

Källa: NY Times

Mer att läsa