Sov i ett träd med ny produkt utvecklad på Lunds Universitet

Produkten Klyka. Foto: Siri Andrén

Produkten Klyka. Foto: Siri Andrén

Klyka är en ny produkt som utvecklats på Lunds universitet av Siri Andrén och Åsa Pålsson. Tanken är att friluftsfolk ska kunna sova, vila eller ta en tupplur i ett träd, utan att riskera att ramla ner.

I ett pressmeddelande berättar utvecklarna Siri Andrén och Åsa Pålsson att Klyka utvecklades som ett svar på den så kallade ”fast fashion”-industrin som vill att vi ständigt ska uppdatera och förnya vår garderob, samtidigt som textilindustrin är en av dagens största miljöproblem.

– Vi vill förse användaren med ett nytt sätt att njuta av naturen och de skandinaviska skogarna, och det med miljövänliga textiler till en reducerad mängd, berättar Siri Andrén.

Klyka består av ”sadeln” som läggs på grenen. Den är gjord av korktextil på undersidan mot grenen och ull på ovansidan mot kroppen. Sadeln fästs på trädgrenen med två remmar. I sadeln finns även sex fickor för förvaring och för att stoppa in händer och fötter. I sadeln fästs täcket med dragkedjor. Det fungerar som regnskydd och gör dessutom att man är ännu bättre fäst vid trädet. Vill man ha ännu större säkerhet finns det även en sele att spänna fast sig i när man sover.

Produkten Klyka. Foto: Siri Andrén

Produkten Klyka. Foto: Siri Andrén

Även om det är säkert att sova i Klyka, kan man undra hur skönt det är. Siri Andrén försäkrar dock att de testat sin produkt och att den fungerar utmärkt.
– Det beror, för det första, på hur bekväm man är som person, men också vilken typ av gren du sover på och vilken bredd den har. Men för att göra det extra bekvämt kan man öppna upp baktill på sadeln och placera en luftmadrass eller ett liggunderlag mellan sadelns två lager (korktextilen och ullen).

I dagsläget går inte Klyka att köpa och det finns bara ett exemplar av produkten, men Siri Andrén och Åsa Pålsson hoppas kunna se sin produkt till salu i en butik i framtiden.
– Vi hoppas på att kunna ta projektet vidare antingen själva eller genom samarbete, om det finns intresse från något företag i friluftsbranschen