Snart ska 31 lodjur skjutas i Sverige, om inte jakten stoppas

Lodjur. Foto: Marie Mattsson http://www.natursidan.se/fotografer/marie-mattsson/

Lodjur. Foto: Marie Mattsson

31 lodjur i Mellansverige får skjutas från och med 1 mars, enligt beslut fattade på flera länsstyrelser. Det är inte befogat med någon licensjakt alls, menar Rovdjursföreningen som har överklagat jakten i Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala, Värmlands, Västmanlands och Västra Götalands län till Förvaltningsrätten i Luleå.

Rovdjursföreningen skriver i överklagan att länsstyrelserna inte har lämnat några rimliga motiveringar till att lodjuren ska få skjutas. Lodjur orsakar väldigt lite skador på tamdjur och därför är det inte befogat med någon jakt alls, skriver de.

LÄS ÄVEN: • Så känner du igen lodjursspår

I Rovdjursföreningens överklagande står det: ”Lodjurspopulationen är känslig för jakt och har varierat kraftigt på grund av de samlade effekterna av legal och illegal jakt. Efter en topp 2008/2009 har lodjursstammen minskat till knappt hälften 2013/2014. Då stoppades licensjakten av lodjur i Mellansverige. Genom att redan nu återuppta licensjakten i Mellansverige finns risk att återhämtningen bryts och i värsta fall vänds till en ny minskning”.

Samtidigt vill Jägareförbundet skjuta betydligt fler djur. Svenska Jägareförbundet i Västmanland har också överklagat beslutet eftersom de vill höja tilldelningen där från två till fem lodjur.

Beslutet om licensjakten gäller Mellansverige. I södra Sverige blir det ingen lodjursjakt och i norra Sverige är beslut ännu inte fattade.

Källor: Rovdjursföreningen, NWT