Gå till innehållet

SMHI ändrar system – klimatet ändras så snabbt

Höstfärgad skog – i södra Sverige kommer det allt oftare gå från meteorologisk höst direkt till meteorologisk vår utan att bli vinter. Foto: Erik Hansson

Tidigare har SMHI använt data från åren 1961 till 1990 som måttstock för vad som är normalt väder. Från årsskiftet ändras det till en ny tidsperiod som dessutom byts oftare – allt för att hänga med i den takt som klimatet förändras.

– Det betyder att vi kommer få en bättre och mer riktig beskrivning av det nuvarande klimatet, berättar Erik Engström, klimatolog på SMHI i Norrköping, till SVT Öst.

SMHIs nya normalnivå för väder byts från åren 1961-1990 till 1991-2020 för att bli mer aktuell. När det gäller att beskriva hur klimatet förändrats kommer dock den gamla perioden fortfarande användas.

Dessutom ska tidsperioden bytas vart 10:e år istället för vart 30:e år som tidigare varit standard. Det är WMO, den internationella organisationen för alla som jobbar med klimat och väder, som bestämt att det krävs en ändring eftersom klimatet ändras så snabbt.

Den 9 november var det fortfarande meteorologisk sommar (dygnsmedeltemperaturen ska varaktigt vara minst 10 grader) på flera väderstationer på västkusten. I takt med att vintrarna blir mildare kommer det bli allt vanligare att meteorologisk vinter (medeltemperatur under 0 grader) aldrig uppnås i södra Sverige.

– Det normala blir då att man går från höst till vår där, och att meteorologisk vinter i framtida decennier blir alltmer onormalt. En onormalt sen höst kan då på samma sätt bli normal för lokaler på västkusten som numera brukar vara sena, såsom Väderöarna och Måseskär där det fortfarande råder sommar. Det kanske blir till att lägga långfärdsskridskorna på hyllan, iallafall i Skåne och på västkusten, skriver Havet.nu.

Källor: SVT, Havet.nu och SMHI

Mer att läsa