Gå till innehållet

WWF ger stöd till idéer som gynnar samexistens med rovdjur

Samtidigt som den rekordstora jakten på det fridlysta lodjuret pågår i Sverige, utannonserar WWF att det går att söka projektpengar för "konkreta förslag och idéer som kan minska konflikter mellan rovdjur och människor".

– Det är viktigt att stödja projekt och initiativ för att förebygga konflikter mellan rovdjuren och människor och minimera skador. Vi vill samarbeta med andra för att säkra framtiden för de stora rovdjuren, säger Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert på WWF Sverige.

Det är andra året i rad som WWF utlyser medel till projekt som kan främja samexistensen mellan människor och rovdjur. I fjol stöttades bland annat:
• Utvecklingen av elektrisk skyddsväst för jakthundar
• Smart övervakningskamera för tamdjur som kan identifiera stora rovdjur och varna tamdjursägare
• Utbildningsprojekt för hur man bygger rovdjursavvisande stängsel, vilket underlättar volontärhjälp

Ett annat projekt går ut på att kartlägga björnars DNA. Länsstyrelsen i Gävleborg har en tes om att vissa björnhonor lär sina ungar att det finns mat i närheten av människors bostäder – exempelvis soptunnor, bikupor, fågelmatningar eller annat. När björnar mister sin rädsla för människor genom att söka föda i vår närhet kan det uppstå situationer som är farliga både för människorna, men framför allt för björnen. Orädda björnar klassas ofta som “problemdjur” och det slutar ofta med att de skjuts ihjäl i skyddsjakt. Om man lättare kan fastställa förekomsten av så kallade “problembjörnar”, hoppas länsstyrelsen kunna arbeta med mer förebyggande åtgärder så som ljud- eller ljusskrämmor och elstängsel.

Svenska Rovdjursprogrammet på WWF har möjliggjorts tack vare en donation av en privatperson för att stärka bevarandet av stora rovdjur i Sverige och internationellt. Projektpengar går att sökas av olika aktörer som intresseorganisationer, företag, forskare, samebyar och myndigheter. Läs mer hos WWF.

Läs även

Ökat intresse för effektiva rovdjursstängsel
• Ny studie om hur medias rapportering om varg ändrats
• Vargen: vårt omtyckta rovdjur
• Nytt nordiskt samarbete för livskraftig vargstam
• Så agerar en vild varg när människor kommer nära

Källa: WWF

Mer att läsa