Skogskämpe som varit med och skyddat 100 skogar får pris
Guldspoven 2024 delades nyligen ut av länsförbundet Naturskyddsföreningen i Västerbotten. I år gick priset till Patrik Nygren som länge kämpat för landets gammelskogar.
Guldspoven är Naturskyddsföreningen i Västerbottens pris till en person som “gjort en förtjänstfull insats för natur eller miljö i länet”. Priset, som är uppkallat efter Västerbottens landskapsdjur storspoven, går i år till Patrik Nygren och juryn skriver att “det är få personer som så väl passar in på epitetet Eldsjäl som årets pristagare”.
För Patriks enorma engagemang för att rädda avverkningshotade skogar och för att han är en levande kunskapsbank som ständigt och tålmodigt delar med sig till alla som vill veta. (…) Patrik har fått kämpa i hårt motstånd från etablissemanget som inte förstått eller velat förstå det han förstått, att vi inte bara ska se skogen som en ekonomisk kassako, utan som den helt avgörande roll den har för den biologiska mångfalden och för en frisk och levande natur.
En tonårig fiskare som fick upp ögonen för gammelskogen
Det var i tonåren som Patrik Nygren började vandra mycket i gammelskogarna. Han var inspirerad av bland andra Hans Lidman och Gunnar Westrin och ville “fiska i små skogsvatten i gammelskogens famn, det vill säga fisket var en naturupplevelse”. Men snart upptäckte han att dessa gammelskogar höggs ned och ersattes av kalhyggen och trädplantager.
– För mig innebar detta att mycket av naturupplevelsen och poängen med fisket försvann, berättar Patrik Nygren. Så jag kände starkt att jag ville göra något för att rädda kvar gammelskogar. När jag var 18 år, för snart 33 år sedan, kontaktade jag Skogsstyrelsen och började tipsa dem om gammelskogar med höga naturvärden. Mats Karströms kurser i Naturskyddsföreningens regi var både inspirerande och gav mig verktyg att rädda skog med.
Idag har arbetet med att skydda skog flyttats från myndigheterna till ideell naturvård
Över 100 skyddade skogar tack vare inventeringar
Han började inventera skogar efter Mats Karströms metodik med att använda rödlistade arter och indikator- och signalarter i naturvårdsarbetet. I dagsläget har över 100 skogar som Patrik Nygren inventerat skyddats.
– Utan engagemang från intresserade skogsvandrare så hade många fler gammelskogar varit avverkade idag. Det brukar synas på antalet registrerade nyckelbiotoper samt även på antalet skogar som skyddats om det bor en hängiven gammelskogsentusiast i ett område! Det är heller ingen hemlighet att Skogsstyrelsens och skogsbolagens inventeringar av skyddsvärda skogar har haft stora brister och varierat i kvalitet beroende på olika ambitionsnivå hos de som varit ansvariga, vissa kommuner har betydligt mer skyddad skog på grund av större engagemang.
Som exempel på skogar som fått skydd tack vare ideellas engagemang nämner han två biotopskydd kring Gammelåkerstjärnen – en gammelskog som Skogsstyrelsen först inte ville klassa som nyckelbiotop men som idag är skyddad.
Pundliden utanför Lycksele är ett annat exempel på en naturskog med mycket höga naturvärden som avverkningsanmäldes av Sveaskog.
– Jag blev visad området av en jägare och vi dokumenterade mycket höga naturvärden, men varken Skogsstyrelsen eller Sveaskog ville klassa området som nyckelbiotop. Jag skrev till högste ansvarige på myndigheten och det blev en exkursion med oss, honom, Sveaskog och den lokale nyckelbiotop-inventeraren. Det slutade med att området klassades som nyckelbiotop och några år senare blev det naturreservat.
Skogsstyrelsen påverkas av påtryckningar från skogsnäringen
Patrik lyfter också ett återkommande problem i form av att Skogsstyrelsen på lokal nivå varit ovilliga att klassa områden som nyckelbiotoper på grund av påtryckningar från skogsnäringen. Det innebär att det finns många nyckelbiotoper där ute som inte registrerats.
– Jag skulle vilja påstå att dagens kartor över nyckelbiotoper och skyddade skogar inte ger en rättvis bild av vad som verkligen fanns på grund av korruption inom Skogsstyrelsen och skogsbolagen. Dessutom har länsstyrelserna fokuserat sina ansträngningar i vissa områden där de haft pengar till att genomföra stora inventeringar, ofta på bolagsmark, medan kustkommuner med hög andel privatägd skogsmark ibland prioriterats bort trots hög förekomst av skyddsvärda skogar.
Har du några råd till andra som vill kämpa för våra sista oskyddade skogar med höga naturvärden?
– Idag har arbetet med att skydda skog flyttats från myndigheterna till ideell naturvård där överklaganden av avverkningstillstånd är det som ger bäst resultat. Det finns många unga entusiaster som är duktiga på juridik och naturvårdsarter och det anordnas regelbundet kurser i hur man inventerar och räddar gammelskogar i Naturskyddsföreningens och Skydda skogens regi. Forskningsresan är ett bra exempel.
Läs mer om skogsbruk
- Skogsavverkningen kvar på höga nivåer 2023
- Skogsstyrelsen: Allvarligt läge för biologisk mångfald i skogen
- Stor studie om skogar – redan dålig ekologisk status kommer bli sämre
- Skogsbrukets klimateffekt har kraftigt underskattats
- Så mycket gammal skog avverkas i Sverige
- Var tredje avverkning vid vattendrag lämnar ingen skyddande kantzon alls
- Stora klimatfördelar genom att minska skogsavverkningen
- Blandskogar minskar risken för barkborreangrepp