Skogsavverkningen minskar något från rekordnivåer
Efter många år av konstant ökande avverkningar har det nu skett ett kort trendbrott.

Avverkning.
Förutom några få års undantag har avverkningen i de svenska skogarna ökat sedan 1950 – det är så långt bak i tiden Skogsstyrelsens statistik sträcker sig. Då avverkades lite drygt 40 miljoner kubikmeter varje år. Runt år 2000 avverkade skogsindustrin dubbelt så mycket som 50 år tidigare och sedan dess har mängden hållit sig på historiskt rekordhöga nivåer. Enligt den senaste statistiken från 2024 avverkades det 89 miljoner kubikmeter.

Avverkning i kubikmeter per år.
– Trenden med högre avverkningsnivåer bröts 2023 och vår preliminära statistik visar nu att minskningen fortsatte under 2024. Minskningen har inneburit att den svenska skogsindustrins import av rundvirke ökat, säger Jonas Paulsson, statistiker vid Skogsstyrelsen.
Enligt preliminära siffror var importen av rundvirke 2024 9,2 miljoner kubikmeter. Det är omkring 1,9 miljoner kubikmeter mer än året innan.
Vad beror minskningen på?
Trendbrottet med minskad avverkning innebär också att det inte längre slås rekord som det gjorde 2021 och 2022, men historiskt sett är avverkningarna fortfarande långt högre än tidigare.
Vad den minskade avverkningen beror på är inget som kan utläsas i statistiken, berättar Jonas Paulsson. Men han ger sig ändå på en bedömning ”utifrån de signaler vi fått från branschen”.
– Det vi fått signaler om är att man trots högre virkespriser inte lyckats öka utbudet av inhemskt virke i den omfattning som det funnits efterfrågan av. Man har behövt begränsa produktionen av sågade trävaror och massa i den mån man inte kunna öka importen av rundvirke. Att avverkningsbenägenheten gått ner trots högre priser skulle åtminstone delvis kunna kopplas till tidigare avverkningar som föranletts av omfattande granbarkborreangrepp. Avverkningen har varit hög hos många skogsägare, i synnerhet i Svealand där vi haft stora angrepp. Det kan antas att många skogsägare här valt att hålla tillbaka med nya avverkningar. Det är också i Svealand, och i viss mån även Götaland där vi ser den stora minskningen.
Källa: Skogsstyrelsen