Skapa en fågelmatning för att fotografera fåglar

Vår guide till en lyckad fågelmatning.

En fågelfotograf kan nästan aldrig komma för nära sitt motiv (så länge inte närgränsen ställer till det) och ju större objektiv desto bättre är därför att föredra vid fågelfotografering. Men om inte du kommer tillräckligt nära fåglarna kanske du kan få fåglarna att komma nära dig? Det är grundidén bakom en fotoanpassad fågelmatning. Med rätt planering kan du skapa förutsättningar för att ta bra fågelbilder även med blygsammare optik. För att inte tala om vad kombinationen bra planerad fågelmatning och bra optik kan skapa.

Förbered noga

Nötskrika på en lös stubbe som kan placeras där bakgrunden är lämplig. Stubben har hackats ur för att kunna rymma nötter eller annan mat. Foto: Erik Hansson

Nötskrika på en lös stubbe som kan placeras där bakgrunden är lämplig. Stubben har hackats ur för att kunna rymma nötter eller annan mat. Foto: Erik Hansson

Innan du börjar kan det vara bra att planera var du ska ha din matning. Tänk för det första på de punkter vi tog upp i vår guide till fågelmatning, men blanda sedan även in din fotografiska blick.

1. Ljus
Var finns det tillräckligt bra ljus? Vill du gärna ha skymningsljus eller gryningsljus? Medljus eller motljus eller kanske både och? Tänk också på att det kan bli häftiga bilder i hällregn eller snöoväder.

2. Bakgrund
Vill du ha en suddig eller jämnfärgad bakgrund? Se till att du har långt avstånd mellan mataren och bakgrunden. Försök kanske ordna matningen så att det inte blir alltför rörig bakgrund? Utifrån bakgrunden kan det också vara bra att fundera på din egen placering – planerar du att sitta eller ligga eller kanske till och med stå upp?

3. Förutsättningar
Kanske har du ett fint träd med passande grenar som du kan dra nytta av till din matning? En stubbe som skulle kunna fungera som nötbehållare eller en död stock som det går att hänga matare på?

4. Plats
Beroende på var du bor kan det också vara en idé att fundera på hur långt det är att gå til din matning, om du kan sitta där med din kamerautrustning utan att irritera eller oroa dina grannar och om du kan vara relativt ostört. Om du inte har egen tomt eller nära till något lämpligt område kanske en vacker gren på balkongen kan vara ett alternativ. Glöm bara inte att kolla med fastighetsägaren (och kanske grannar som bor under dig) om det är okej.

Bygg din matning

När du tar bilder på fåglarna vid din matning vill du troligen helst ha dem på en snygg gren, trädstam eller stubbe och inte på någon plastig fågelmatare eller fult fågelbord. Om du planerat din plats väl så har du mycket av arbetet gjort, men det kan vara en god idé att ta några rejäla promenader i någorlunda vilda skogar och ta med dig några snygga döda grenar, stubbar eller stockar hem. Placera sedan ut dem så att de blir lockande för fåglarna att sitta på eller lämpliga för att hänga fågelmatare på.

Talgoxe vid en fågelpool som Patrik Axelsson anlagt nära en bäck. Foto: Patrik Axelsson

Talgoxe vid en fågelpool som Patrik Axelsson anlagt nära en bäck. Foto: Patrik Axelsson

Beroende på om du är en naturpuritan eller inte så kan det vara av intresse att till och med spika eller binda fast dina ”snygga” grenar i pinnar eller träd för att skapa bättre förutsättningar. Det ser garanterat fulare ut på håll, men för dina inzoomade bilder kanske det är värt ett estetiskt klavertramp?

Ett vattenbad med lite mossa vid kanten och i rätt ljus kan skapa fantastiska möjligheter för att få snygga reflektioner eller actionbilder på badande fåglar.

Placera ut maten
När väl byggandet är klart är det dags att placera ut maten. Tänk på att fåglar ofta landar på en gren innan de flyger fram till själva matningen. Så även om du har en ful fröautomat så kan du få snygga bilder om du förberett dig väl. Placera maten så att fåglarna ska vilja landa där du vill ha dem.

Förbered fotograferandet
När matningen är färdigbyggd och du placerat ut din mat är det dags för att förbereda själva fotograferingen. Här beror det lite på vad du har för utrustning och vad du vill ta för bilder. Här är några idéer:
• Sätt upp en kamera med stativ, ställ in den mot en gren och fota med en fjärrkontroll på avstånd
• Använd ett gömsle för att komma riktigt nära fåglarna utan att störa dem
• Sitt i lugn och ro och låt fåglarna vänja sig vid din närvaro

Oavsett vilken metod du använder dig av så har du väldigt goda möjligheter att få bra bilder vid din fågelmatning. Även utan ett 500 mm-objektiv. Med tiden kommer troligen många av fåglarna vänja sig vid dig och bli mer och mer orädda.