Skådarbloggen: Sommardag i Kullabygden

20130615__MG_3381
Slåtterfibbla på Kullens södra bergssida.

Vacker och oerhört lugn soluppgång på Kullaberg. I de mörkt gröna bokskogarna hoade skogsduvorna ikapp och allehanda sångfåglar var igång och sjöng. Ut över havet närmast ingen rörelse på sjöfågel. En blåmes gör förvånande nog ett tafatt försök att sträcka ut, en skärpiplärka – en av de unika häckfåglarna på Kullaberg – flyger över och småflockar med ejdrar ligger på havet. Rosenfinken hörs sjunga, och tre finkstora fåglar upptäcks flyga över – tre rosenfinkar i någon slags sångflykt. Kul och överraskande!

Vidare till Skäldervikens södra kust där första stopp blir Jonstorp. Längs Görslövsån har det de senaste tio dagarna suttit två flodsångare, så även denna morgon, även om de verkar sjunga mer och mer sporadiskt under dygnets ljusa timmar. I Farhult pilar två skäggmeshonor i skytteltrafik över vassen med massa insekter i näbben. Fram och tillbaka, fram och tillbaka – från de insektsrika partierna av vassen in till ungarna. I viken utanför rastar bläsänder och två brushannar på väg söderut. Även på Rönnen rastar en brushane, här ses också en härlig konstellation fågelungar av sädesärla, ängspiplärka, tofsvipa, rödbena, gravand och ejder. Ett par rapphöna stöts upp över östra delen av Rönnen och sätter sedan igång och spela i fältet ovanför – klart glädjande!

20130615__MG_3351 20130615__MG_3576
Törnskata, Kullen Ljus lyrflickslända, parning, Stureholms våtmark

Middagstid närmar sig och Hasslarps dammar blir sista anhalt för dagen. En smådopping bubblar ifrån en damm, en gräshoppsångare sjunger ett par korta strofer och gråhakedoppingar ruvar lite varstans. Sländmässigt väldigt mycket i luften, trots en tilltagande sydlig vind. Tolv kejsartrollsländor totalt imponerar, likaså mängderna flicksländor. Fyrfläckade och breda trollsländor patrullerar över de lite torrare markerna och i ett vattendrag flyger blåbandade jungfrusländor. Vi vandrar mot bilen och det sista vi får se är en brun mosaiktrollslända, den första för året. Därefter väntar härlig middagsvila efter nio timmar ute i fält.

20130615__MG_3669
Mörka lyrflicksländor i äggläggningstandem

Alla inlägg på Skådarbloggen