Skådarbloggen: Välbesökt förevisning av ringmärkningen

Årligen anordnar Kullabygdens Ornitologiska Förening en förevisning av ringmärkningen vid Hasslarps dammar. I år var denna förevisning lagd på söndagsmorgonen och klockan sex anlände de första exkursionsdeltagarna. Även denna morgon ingen jättefart på fåglarna, de utlovade molnen uteblev och även om det inte blev fullt så hett som under lördagen verkar fågelaktiviteten inte varit så stor. Med mer eller mindre konstant högtrycksväder har de flesta sträckande tropikflyttarna inte haft någon anledning att rasta i Hasslarp och liknande områden, utan sträckt vidare så långt de kunnat.

DSC_0146_red
Fram till klockan tio märktes iallafall 54 fåglar av 14 arter, varav de flesta visades upp för tjoget exkursionsdeltagare. Henrik Johansson höll duktigt låda och berättade om allt i från hur man skiljer rör- och kärrsångare åt, till hur fångsten rent praktiskt går till. Och in emellan stack vi andra in med kommentarer och berättelser. Mycket uppskattat och väldigt roligt att träffa en lite bredare krets kring märkplatsen.

DSC_0148_2Här ses märkprotokollet där tidpunkt, artnamn, kön (om möjligt), ålder, vinglängd, hur mycket fett fågeln har på buken samt vikt noteras.

DSC_0164_redHenrik i full färd att förevisa en ung kärrsångare.

DSC_0168_red

DSC_0178_redGammal rörsångare, en av få vi fångar vid den här tiden av sommaren. De flesta gamla fåglarna har redan gett sig av, färdiga med häckningen för året och nu på väg till tropiska Afrika.

Efter lite span i dammarna efter märkningen packade vi ihop för dagen. Det rastade en del vadare i dammarna – många grönbenor, någon flock brushanar, enstaka glutt-, drill- och skogssnäppor. En svartsnäppa flög tidigare under dagen över märkplatsen flertal gånger, ivrigt lockande. I gryningen sjöng gräshoppsångaren flera strofer. Efter en tidig morgon väntade som vanligt en välbehövlig siesta. Kvällen vigdes sedan åt att försöka vaska fram någon sydligare trutart. Det var det tänkt i alla fall.

20130804__MG_0777 Canon 7D, 50 mm/1,4 – f.2,8 1/6400 ISO 320
Först på programmet stod Kropps våtmark, i utkanten av Helsingborg, ett fördröjningsmagasin för dagvatten för det industriområde som nu växer upp söder om våtmarken. Här var dock tillgången på trutar klart skral, endast ett fyrtiotal gråtrutar rastade i våtmarken.

20130804__MG_0775Canon 7D, 50 mm/1,4 – f.1,4 1/320 ISO 1000, taget genom Swarovski ATS65HD + 25-50x @50x
Det intressantaste vi kunde hitta var denna havstrut, en 3k-fågel märkt som bounge på Græsholm på Nordjylland, Danmark. Kropps våtmark ligger endast 20 mil fågelvägen från födelseplatsen, men jag ändå inte undvika att känna hur otroligt det trots allt är att få reda på var just den här individen härrör ifrån! Avslutning på Råå, där badgästerna var många gånger fler än trutarna och där badgästerna utgjorde bakgrundsfonden i tubkikarfältet.

20130804__MG_0780 Canon 7D, 400 mm/5,6L – f.5,6 1/800 ISO 320

Detta inlägg är det första jag börjar med kamera/exif-informationen under bilderna. Jag fick en förfrågan om att skriva ut det och så gör jag. De bilder i inlägget som saknar informationen är mobilbilder, då jag för en gångs skull glömde kameran hemma (men inte objektiven) på ringmärkningen.

Alla inlägg i Skådarbloggen