Skådarbloggen: Imponerande ormvråkssträck i nordväst-Skåne

Skådarbloggen är efter längre uppehåll tillbaka – en blogg där Peder Winding, 24 år, bosatt i Helsingborg gör nedslag i när han fågelskådar och behandlar aktuella fågelhändelser och andra intressanta fenomen i fågelvärlden.

LÄS ÄVEN: • Alla delar i Skådarbloggen

Efter en längre tid av ostadigt väder i början av mars bestod vädret i lördags av svaga sydliga vindar och varmt, klart väder. Att det därför skulle kunna ”smälla till” med många insträckande, flyttande ormvråkar norr om Helsingborg var vi flera lokala fågelskådare som misstänkte – att det blev fullt så bra som det faktiskt blev var ändå klart fascinerande!
 När vi efter elva timmars sträckspan rundade av för dagen kunde vi summera hela 3194 ormvråkar! Den halvtimme som var som mest intensiv (10:45-11:15) passerade nästan tusen ormvråkar… Dagssumman utgör den näst bästa dagssumman (rekordet härstammar från 20 mars 2005 då 3482 räknades) för en vårdag i nordväst-Skåne och då rovfågelsträck om våren, i synnerhet ormvråk, i ett svenskt perspektiv är som bäst just längs norra Öresundskusten bör dessa siffror placera likadant i ett nationellt perspektiv.

Huvudsakliga sträckleder för rovfåglar under våren.

Så varför är vårsträcket av rovfåglar som bäst just längs kusten norr om Helsingborg? Landlevande fåglar, i synnerhet dagflyttande sådana, vill generellt sett flytta över så lite vatten, öppet hav som möjligt. Det handlar om att ta så små risker som möjligt, att kanske behöva landa på havet är en stor risk. Vad gäller rovfåglar känner många till höstflytten då mängder ansamlas i och sträcker ut i Falsterbo, där även stora mängder tättingar sträcker ut. Vårsträcket av rovfåglar har  inte fått samma uppmärksamhet – stora delar av detta utspelar sig i nordvästra Skåne. Om rovfåglarna om hösten ansamlar sig väldigt koncentrerat i Skåne händer samma sak fast i Danmark om vårarna. En hel del rovfåglar sträcker upp på Jylland och når Skagen som kan sägas vara vårens motsvarighet till Falsterbo. På samma sätt sträcker många av rovfåglarna som kommit upp från kontinenten in på Själland och når de nordöstra delarna av ön. Här är Öresund som smalast – som allra minst 4 km km vatten; det är alltså ett utmärkt ställe för rovfåglar som snabbt vill passera det hotfulla vattnet och utnyttja termiken till max. Just ormvråkar är den art som i allra störst mängd passerar i denna sträckled.

Om du själv vill uppleva detta fascinerande skådespel är Helsingborgs campingklubb i Domsten eller Hittarps rev en bit söderut bra obsplatser. Men sträcket går ofta brett och räkna med att handkikare är helt nödvändig och tubkikare en klar fördel om man verkligen vill se omfattningen av sträcket. På danska sidan kan sträcket gå mer koncentrerat – de danska fågelskådarna posterar sig då dels i Hellebæk, dels uppe på Gilbjerg där även småfågelsträcket stundtals är imponerande.

Danmark är bara ett stenkast bort – man förstår varför rovfåglarna tar den här vägen!

Den gångna lördagen var vi ett gäng fågelskådare som var posterade just vid Domsten och fick beskåda detta mäktiga skådespel. Samtidigt som alla vråkar sträckte in var det inte heller dött på andra fronter – många andra fåglar tog också chansen att sträcka i det klara, vackra vädret. Bland rovfåglarna även nio rödglador, sju havsörnar, två blå kärrhökar 2, 14 sparvhökar och en duvhök. Andra arter som var i ordentlig rörelse var bland annat kaja, grågås och ringduva med respektive 890, 812 och 620 räknade individer. Längre fram på säsongen är artvariationen desto större – med rörelse på både sjöfågel, rovfågel och småfågel.