Skådarbloggen: Annandagstur till Hallands Väderö

Canon EOS 7D, 50/1.4, 1/2000, f.2.8, ISO800

Traditionsenligt höll Bjäre Naturskyddsförening och Sällskapet Hallands Väderös Natur en annandagstur ut till Hallands Väderö. Vid tiotiden stod nästan tvåhundra personer i Torekovs hamn och det krävdes två turer för att frakta över alla naturnjutare till ön. Det vackra vädret, vindstilla stundtals med skön sol. Redan innan vi var ute på ön hade en skärsnäppa setts pila runt på den yttersta piren i Torekov, två toppskarvar setts fiska i sundet och ett antal havssulor dragit helt nära båten.

Havssula Canon EOS 7D, 400/5.6, 1/1600, f.5.6, ISO500

Väl framme skildes alla sällskap åt och försvann i olika riktningar på ön. Vi begav oss sydväst mot Kappelhamn genom skogen. Stormarna under hösten hade gått ganska hårt åt men tillsynsmännen tycktes ha rensat upp det allra värsta. Rensat upp på så sätt att inget hängde över stigen, att träden däremot faller och får förruttna är självklart på ön. Det är fantastisk bokskog som finns kvar och man förstår varför mindre flugsnappare och sommargyllingar har häckat här.
Jättelav Canon EOS 7D, 50/1.4, 1/1000, f.2.8, ISO500

Efter en stunds promenad på stigen letade vi oss in i skogen och en specifik bok (trädet). På det trädet växer många ovanliga lavar, bland dessa ovanstående jättelav. En hotad art som tryckts undan i takt med att äldre bokskogar blir allt färre. Jättelaven är vad man kallar för signalart, det vill säga en art som signalerar att miljön har ett högt naturvärde.

Knubbsälar Canon EOS 7D, 400/5.6, 1/1250, f.5.6, ISO500

Väl framme i Kappelhamn började solen så smått titta fram och temperaturen stiga upp emot tiogradersstrecket. Det kändes mer vår än vinter i luften, vilket även entitorna tyckte allt medan de sjöng ikapp. Ute på havet stora mängder trut, tyvärr för långt ut för att kunna hitta någon rar trut bland de många gråtrutarna. Tretåiga måsar var det också gott om, i större eller mindre konstellationer, liksom havssulor. På skären stod många skarvar, uteslutande storskarv bortsett från en toppskarv. Många av de lägre skären var fyllda av vilande sälar och längst ner mot vattnet pilade några skärsnäppor.

Utsikt norrut från Kappelhamn Canon EOS 7D, 50/1.4, 1/640, f.5.6, ISO500

Med siktet inställt på Vinga skär, sydost om Väderön, hittade vi en gammal pilgrimsfalk. Och, var det inte, jo – på andra sidan ön satt där också en gammal pilgrimsfalk på ett skär. Glädjande, kanske ett par som häckat i närheten? De traditionsenliga havsörnarna uteblev dock under dagen, kanske på grund av det milda vädret som gör att inlandet är minst lika attraktivt. När båten tillbaka anlände vid tvåtiden hade havet precis börjat krusa sig av vinden och ännu en go annandagstur till Väderön gick mot sitt slut.

Storskarv, Vinga skär och Kullaberg Canon EOS 7D, 400/5.6, 1/2000, f.5.6, ISO640

Se alla inlägg i Skådarbloggen