Gå till innehållet

Singapore föreslår totalt förbud för elfenbenshandel

Elfenben. Foto: Rept0n1xEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Singapores jordbruks- och veterinärmyndighet har föreslagit ett totalt förbud mot handel och skyltning med elfenbensprodukter i landet. Myndigheten tar nu in synpunkter på förslaget fram till den 27 december i år. 

Det är egentligen förbjudet med internationell handel med elfenben enligt Appendix I i Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), men förbudet gäller inte handel inom länder. I Singapore har det varit tillåtet att handla med elfenben som importerats eller som införskaffats innan 1975.

LÄS ÄVEN: • Efter elfenbensförbudet i Kina – illegal handel minskar, auktionshandeln ökar

– Det här är välkomna nyheter efter att Kina implementerat sitt inhemska förbud för elfenbensförsäljning tidigare i år och även höll fast vid sitt 25-åriga förbud för handel med noshörningshorn och tigerdelar. När nu även Singapore förbjuder handeln och därmed gör sitt för att minska tjuvjaktskrisen, så är bara Japan kvar som en stor elfenbensmarknad som tillåter handel, säger Peter Knights, vd för WildAid i ett pressmeddelande.

WWF kommenterade Singapores beslut med att det hade kunnat innehålla lite strängare regler för återförsäljare och hårdare straff för de som döms för illegal handel.

LÄS ÄVEN: • Stickprov avslöjar omfattande illegalt elfenben i Europa

Det dödas fortfarande ungefär 40 000 afrikanska elefanter av tjuvjägare varje år och den lagliga elfenbenshandeln anses användas som täckmantel för den illegala handeln.

Källa: Mongabay

Mer att läsa