SCA hotas med miljonböter om de inte inventerar bättre
SCA:s skogsbruk har fått mycket kritik på sistone. Nu har Skogsstyrelsen beslutat att de kommer få betala flera miljoner kronor i böter om de fortsätter med sina avverkningsplaner.

Detaljer ur skogarna som hotas av SCA:s avverkningar.
SCA, som gjorde en EBITDA-vinst på över 7 miljarder kronor 2024, har varit ordentligt i blåsvädret den senaste tiden. De har kritiserats för att förstöra områden för den hotade fjärilen trolldruvemätare, avverkningar i ett populärt skogsområdet runt Pärlälven med höga naturvärden, de har dömts till böter för att ha skövlat renbetesområde, avverkat trots inventeringar som visade på mängder av rödlistade arter och nyligen blivit polisanmälda av Greenpeace för avverkningar i skyddsvärd skog.
Nu tvingats de även backa från sina planer att avverka i skogar i Ramseletrakten. Annars kan de dömas till böter på sammanlagt 2,1 miljoner kronor. Skogsstyrelsen har fattat beslut om beloppet efter att det framkommit att de 22 hektar stora områdena hade mycket högra naturvärden än vad SCA själva kom fram till. Det rapporterar P4 Västernorrland.
Skogsstyrelsen ger SCA bakläxa
Det var Greenpeace och skogsorganisationen Skogsupproret som uppmärksammade avverkningarna av skyddsvärda skogar genom att stoppa skogsmaskiner under våren. Nu visar det sig att Skogsstyrelsen ger miljöorganisationerna rätt – SCA måste nu göra ordentliga inventeringar av bland annat växten knärot, lavskrika och tretåig hackspett.
Knärot växer främst i mossrika barrskogar med lång kontinuitet, både i friska, fuktiga granskogar och i torra sandtallskogar. I norra Sverige kan arten även påträffas i björkskog. Arten är knuten till skogsbestånd som är äldre än 120 år, troligen på grund av långsam spridning.
SCA försvarar sig med att knärot, en rödlistad orkidé knuten till skogar som är äldre än 120 år och som minskat med 40 procent på 60 år, är en ”vanlig art”.
– Vi gör väldigt noggranna inventeringar innan alla avverkningar. Däremot kan man väl lyfta fram att vi har en väldigt snårig skogspolitik just nu där enstaka individer av en väldigt vanlig art som knärot används för att stoppa avverkningar, säger Jonas Mårtensson på SCA till P4 Västernorrland.
”SCA:s skogsbruk är ohållbart”
Men Kim Hultgren, lokal naturvärdesinventerare från Ramsele och aktiv i Skogsupproret, berättar att det här inte är någon engångsföreteelse för SCA:
– Vi ser att detta sker väldigt ofta när vi granskar SCA så det är bra att Skogsstyrelsen agerar. Det visar på att SCA:s skogsbruk är ohållbart.

Kim Hultgren.
Han berättar också att de kommer att fortsätta granska SCA:s avverkningsanmälningar i landet.
– Vi har många ärenden som handläggs hos Skogsstyrelsen och flertalet avverkningsanmälningar i domstolen. I första instans men också högsta instans. Det kommer garanterat startas flertalet nya processer detta året, berättar Kim Hultgren.
Knärot i centrum
Det är uppenbart att skogsindustrin och en del politiker riktat in sig på orkidén knärot. Den rödlistade växten lyfts ständigt som ett exempel på att något är fel med artskyddsförordningen och budskapet att den skulle vara vanlig upprepas ständigt. I fjol arrangerades en ”knärotsvandring” av en KD-politiker i Småland för att uppmärksamma ”orimligt artskydd” och häromdagen skrev PM Nilsson, vd på högertankesmedjan Timbro och känd för att han tagits på bar gärning vid ålfiske, att ”skyddet av knärot är onaturligt”.
Den årliga arealen avverkad gammal skog, som är minst 120 år och därmed hem åt knärot, varierar mellan ungefär 200 och 400 kvadratkilometer under perioden 1985–2020. Sedan dess har avverkningstakten ökat.
Uppdatering: Under fredagen avslöjade Greenpeace även att SCA ignorerat eller slarvat bort motioner till bolagsstämman om ett mer naturvänligt skogsbruk.
Källa: P4 Västernorrland