Samma kamerafälla tog bild på Sveriges äldsta varg och sydligaste järv

Collage med kamerafällans bilder på Sveriges sydligaste järv och äldsta varg (i mitten längst bak). Foto: Länsstyrelsen

Collage med kamerafällans bilder på Sveriges sydligaste järv och äldsta varg (i mitten längst bak). Foto: Länsstyrelsen

En kamerafälla i Jangenreviret norr om Karlstad och Vänern har lyckats fånga både Sveriges äldsta varg någonsin och den sydligaste järv som någonsin hamnat på bild, enligt länsstyrelsen. Det har dock förekommit järv längre söderut tidigare.

Maria Falkevik som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland säger till Värmlands Folkblad att det är den sydligaste järv som fångats på bild. Järven har börjat expandera söderut sedan flera år tillbaka och har setts längre söderut än i Jangenreviret tidigare, men då tydligen inte fångats på bild. Det har dock förr i tiden fångats järvar så långt söderut som i Skåne, enligt en rapport från Grimsö Forskningsstation.

Vargen som är längst bak i mitten på den högra bilden här ovan är också speciell. Det är en tik som förseddes med sändarhalsband 2006. Då bedömdes hon vara 3,5 år gammal vilket skulle innebära att hon är ungefär 14 år gammal idag.

– Vi har haft andra vargar som blivit väldigt gamla, men det är den äldsta vi har data på. Vi hade en tik i Bograngen som kan ha varit tolv år när hon dog, men den här är äldre, säger Olof Liberg, koordinator för forskningsprojektet Skandulv, till tidningen Svensk Jakt.

Det gör henne till den äldsta varg som någonsin dokumenterats i Sverige. En vild varg har en medellivslängd på ungefär 8 år medan de kan bli upp till 18 år i fångenskap.

Enligt Olof Liberg har vargtiken fött tio valpkullar och minst 40 valpar sammanlagt, som registrerats med hjälp av dna. Det gör att hon dessutom innehar ett annat svenskt rekord.

– Det är en Grand Old Lady och helt klart den tik som fött mest valpar in i vargstammen, säger Olof Liberg till Svensk Jakt.

Källor: Värmlands Folkblad och Svensk jakt