Så klarar pumor konkurrens från vargar och björnar
Man har tidigare trott att rovdjur stjäl allt mer byten från varandra när det börjar bli ont om bytesdjur i ett område, men enligt en ny studie är så inte fallet.

Puma.
Forskningen, som utförts vid University of Minnesota, är baserad på 23 års data från Yellowstone National Parks i USA. Målet var att testa den gamla teorin om att när det blir ont om byten blir rovdjur mer aggressiva mot varandra och tenderar att stjäla byten från varandra i högre grad. Men forskarna upptäckte att så inte var fallet.
Vargar och pumor utrotades från Yellowstone på 1920-talet, men puman återvände i början av 1980-talet och 41 vargar återinfördes mellan 1995 och 1997. Grizzlybjörnar och svartbjörnar utrotades aldrig från Yellowstone och idag har området bland de högsta tätheterna och mångfalden av stora rovdjur i Nordamerika. Rovdjuren är i sin tur beroende av flera olika bytesarter. Historiskt har vapitihjorten varit vanligast, men den har minskat under de senaste decennierna. Det har lett till att rovdjuren i allt högre grad tar andra bytesdjur som svartsvans- och vitsvanshjortar och bison.
Pumorna satsar på fler byten och att äta snabbare
Pumorna har börjat ta betydligt fler mindre byten (svartsvans- och vitsvanshjortar). De är inte bara lättare att jaga för pumorna, de kan dessutom ätas upp snabbare och risken minskar därmed för att större rovdjur ska komma och sno pumornas mat.
– Vi fann att pumans förändrade beteende sannolikt är en nyckelfaktor för ekosystemets stabilitet. Genom att välja mindre byten minskar pumorna den tid de tillbringar med att jaga för att kompensera för de byten som andra rovdjur förlorar. Detta gör att de kan upprätthålla en relativt stabil dödlighet, vilket i sin tur bidrar till den övergripande balansen i dynamiken mellan rovdjur och bytesdjur i parken, säger huvudförfattaren Jack Rabe, doktorand vid College of Food, Agricultural and Natural Resource Sciences.
Men den här utvecklingen är bara möjlig på grund av att det finns en mångfald av bytesdjur i Yellowstone. På platser där bytespopulationerna minskar och det inte finns samma mångfald kan balansen mellan rovdjuren bli mer ömtålig, vilket leder till ökad konkurrens och potentiella störningar i ekosystemet.
Källor: Communications biology och University of Minnesota