Så influerade lunnefåglar innehållet i Star Wars: The Last Jedi

Lunnefågel. Foto: Daniel Pettersson 

När de filmade episod sju och åtta av Star Wars var naturorganisationer kritiska mot att de delvis spelades in på en fågelö, mitt under häckningstid. I den färdiga filmen syns resultatet av detta beslut i form av att lunnefåglar nästan tvingade till sig en populär roll. 

I en intervju med Starwars.com avslöjar Jake Lunt Davies, som var ansvarig för filmens varelser att den nya arten ”Porg” från filmerna inte bara är inspirerad av lunnefåglar. De är egentligen faktiska lunnefåglar. När teamet filmade på plats var det nämligen lunnefåglar överallt på ön. Hur de än filmade syntes det fåglar i bild och teamet funderade på hur de skulle kunna använda detta.

– Det går inte att ta bort dem. Du kan inte fysiskt bli av med dem. Och att digitalt ta bort dem innebär mycket arbete så låt oss bara leka med det istället, berättar Jake Lunt för Starwars.com att teamet tänkte.

LÄS ÄVEN: • Hård kritik mot att Star Wars återigen filmas på fågelö

Så istället för att försöka ”få bort lunnefåglarna fysiskt eller digitalt” valde teamet att introducera Porgs – en lunnefågelliknande varelse som fick bli en humoristisk paus i de annars allvarliga scener som spelades in på fågelön.

Porgs från Star Wars The Last Jedi.

– Lunnefåglarna var på ett sätt faktiskt en stor influens på allt, egentligen, avslutar Jake Lunt Davies.

Även om det togs mer hänsyn den här gången så fick inspelningen fortfarande kritik. Inte minst för att det fortfarande fanns många fågelungar i området och att det var dålig insyn i projektets påverkan på naturen.

– Bristen på insyn i det här projektet är särskilt irriterande. Det är helt enkelt inte acceptabelt att beslut som kan påverka en av Europas viktigaste havsfågelkolonier har fattats i så stor hemlighet, utan konsultation eller diskussion, speciellt med tanke på att ön är utsedd till ”Important Bird Area” för häckande havsfåglar, säger Stephen Newton, havsfågelansvarig hos BirdWatch Ireland.

Även om det skulle vara så att inga ungar eller fåglar påverkats finns risken att transporterna till och från ön råkar få med sig invasiva arter som brunråttor, vilket skulle kunna få förödande konsekvenser.

Källa: Star Wars