Gå till innehållet

Sex dagar gammal nordfladdermus.

Så hjälper du vilsna eller skadade fladdermusungar

Någon eller några veckor efter midsommar tar många fladdermusungar sina första flygturer. Ibland händer det att de hamnar fel eller råkar illa ut. I den här artikeln får du tips om hur du kan hjälpa fladdermusungar.

Runt midsommar föder de flesta fladdermöss i Sverige sin enda unge. Några veckor senare tar ungarna sina första flygturer och då kan det hända att deras bristande kontroll får dem att flyga fel eller förolyckas.

LÄS ÄVEN: • Guide till fladdermöss – hur de hörs och var de upplevs

Fladdermusguiden Stefan Viktorsson, som även är administratör för Facebook-gruppen Fladdermöss i Sverige, berättar att det brukar komma in många frågor om fladdermöss som hamnat lite fel eller råkat illa ut vid den här tiden på året.

– Ofta handlar detta om fladdermusungar som ännu inte lärt sig hitta hem, förklarar han.

OBS! Du måste ha handskar på dig för att hantera fladdermöss.
De är inte farliga, men kan bitas om de hålls fast och det finns en liten risk att fladdermöss har rabies. Ta därför enbart i dem i nödfall och använd då handskar.

Tänk också på att fladdermöss är skyddade. De får inte fångas eller dödas, deras boplatser får inte förstöras och egentligen får de inte heller flyttas, men det finns tillfällen då det kan vara befogat, se nedan.

LÄS ÄVEN: • Experten om hur det går för Sveriges fladdermöss

Här följer Stefan Viktorssons tips om hur du bör agera i olika situationer:

Om en fladdermus hittas på dagtid:
Kanske är det en unge som inte hittat hem efter nattens flygning. Försök ge den lite vatten först (uttorkning är vanligt) och placera den i ett skyddat läge i närheten, gärna i skugga högt uppe till exempel under en vindskiva. Kom ihåg att ha på dig handskar. Ha koll på fladdermusen dagen efter, om den försvunnit är den förhoppningsvis räddad.

Om en fladdermus verkar må dåligt, exempelvis att den sitter på samma plats i ett par dagar:
Prova att ge den lite vatten först (uttorkning är vanligt). Försök få tag på en viltrehabiliterare, exempelvis via KFV Riks. Om det inte går, det finns tyvärr inte många i Sverige som kan hantera fladdermöss: Fråga i Facebook-gruppen Fladdermöss i Sverige om kontaktuppgifter till viltrehabiliterare eller så kanske någon expert kan ge tips direkt. Observera att du inte själv får ta hand om vilda djur i längre perioder utan tillstånd.

Katter utomhus:
Katter jagar tyvärr fladdermöss och annat vilt. De äter inte fladdermössen utan det är ren jaktinstinkt som gör att de attackerar. Det räcker med ett litet bett eller rivsår från en katt för att fladdermusen ska drabbas av infektioner och dö.
Det finns saker att göra för att förebygga att katten tar fladdermöss:
• Ta in katterna på kvällen.
• Sätt en kattbjällra på halsbandet.
• Se till att katterna inte kan komma upp på tak eller vindar (även uthus). Fladdermöss kan även ha kolonier i väggar i stugor och hus, typiska inflygningshål är springor i panelen eller mellan panel och fönsterfoder. I sådana fall kan man försöka att hålla fritt ett par meter framför det hålet.

Regntunnor kan ge viktig vätska i torrtider, men också bli dödsfällor:
Om man inte kan täcka över tunnan kan man sätta i en gren, planka eller liknande som djur kan klättra upp på om de trillat i.

Braskaminer:
Kan också bli en dödsfälla för fåglar och fladdermöss. Se till att det finns nät så att de inte kan komma ner via skorstenen. Har de hamnat nere i askan i en sommarstugekamin kan de inte ta sig ut igen.

För er som behöver veta vad fladdermöss gör för nytta för människor kan det vara glädjande att höra att de äter mellan 1000 och 3000 myggor eller andra insekter varje natt. På många håll i världen är fladdermöss också viktiga för pollineringen.

Mer att läsa