
Lodjur i hägn. Foto: Marie Mattsson
En av Europas största populationer av stora rovdjur har fått ett nytt skydd när Rumänien förbjuder all troféjakt på vargar, björnar, lodjur och vildkatter.
Alla stora rovdjur är skyddade i alla EU-länder enligt habitatdirektivet, men det finns ett undantag för rovdjur som har visat sig vara en fara för människor eller boskap. Detta undantag anser den rumänska regeringen att jaktindustrin utnyttjat för att sälja troféjakt på rovdjur för upp till 100 000 kronor per trofé, vilket egentligen är olagligt. Det nya förbudet följer efter flera år då dussintals jägare, skogvaktare och myndighetspersoner kopplade till Rumäniens stora vildmarksområden, dömts för korruption.
LÄS ÄVEN: • Urskog huggs ned i Rumäniens nationalparker, 3 hektar avverkas i timmen

Europeisk vildkatt. Foto: Lviatour via Wikimedia
Innan förbudet som infördes tisdagen den 4 oktober, fick jaktorganisationer uppge för regeringen hur många rovdjur som fanns inom deras område, samt hur många av dessa som orsakade problem. Enligt regeringen var systemet problematiskt eftersom jägarna inte i förväg kunde veta hur många rovdjur som skulle attackera boskap. Dessutom verkade antalet rovdjur överdrivas. Bara under 2016 har det hittills skjutits 600 vargar, 550 björnar och 500 stora kattdjur.
LÄS ÄVEN: • Reseberättelse från Rumänien och Donaudeltat
På den rumänska landsbygden ser många jakt som den enda lösningen på problemet med att rovdjuren attackerar boskap och det är ett reellt problem enligt Csaba Domokos, björnexpert hos naturorganisationen Milvus.
– Systemet som rådde fram tills nu fungerade inte – jakt minskar inte konflikter mellan rovdjur och människor, tvärtom visar många studier att med vargar och stora kattdjur kan det snarare öka problemen. Men befolkningen på landsbygden anser att jakt är lösningen och om de inte kan övertygas om att så inte är fallet kommer de börja ta saken i egna händer. Förbudet är ett steg i rätt riktning, men vi vill inte att jakt ska ersättas med tjuvjakt, säger Csaba Domokos.
LÄS ÄVEN: • Inget stöd i forskning för att skyddsjakt på rovdjur skyddar boskap.
Domokos menar också att jakten till viss del skyddar sina ekonomiska intressen och därmed hindrar tjuvjakt och exploateringen av rovdjurens livsmiljöer, så det finns en oro för att regeringen inte ska fylla dessa luckor. Regeringens lösning är att tillsätta en militär specialenhet inom polismyndigheten som ska ta hand om ”problematiska” rovdjur och man har även diskuterat att flytta vissa individer till områden som kan rymma fler rovdjur.
Källa: The Guardian

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Är det inte konstigt att ju längre ett land har varit medlem i EU, och därmed underlagt EUs Art&Habitatsdirektiv, desto färre rovdjur har de?
Rumänien, ett av EU’s ”nyaste” medlemmar och om man ska dömma av inlägget här, med en rovdjursförvaltning baserad på vad någon säkert skulle vilja beskriva som ”bocken som trädgårdmästare” uppvisar en biologisk mångfald som inget av EUs ursprungsländer ens törs drömma om.
Personligen tror jag också att antalet rovdjur i Rumänien överskattats, men faktum är att stammarna under många år tålt en stor avskjutning utan att utarmas.
Nu jublar miljörörelsen för att Rumänien ”äntligen” följer i EUs spår och förbjuder all jakt på rovdjur.
I ett annat inlägg på Natursidan kan jag läsa ett referat från CITES senaste möte. http://www.natursidan.se/nyheter/cites-toppmotet-ett-av-de-mest-framgangsrika-nagonsin-for-naturen/
Där står det inte ett ord om att CITES också uttalar sig specifik om Trophy hunting. De som är intresserade av hur CITES ser på det som kallas trofejakt kan läsa här: https://cites.org/sites/default/files/eng/cop/17/Com_I/E-CoP17-Com-I-03.pdf
Erik,
hur ser det ut i din kristallkula? Tror du att antalet rovdjur (eller som det ibland kallas, den biologiska mångfalden) kommer att öka eller minska i Rumänien nu när de. s.k. miljöorganisationerna fått som de vill och trofejakten totalförbjuds?
Erik,
nu tror jag att jag vet varför mina kommentarer ”spärras”. Så fort en kommentar innehåller en länk så hamnar den i ”Din kommentar kontrolleras”-boxen.
Godkänner du inte länkar i kommentarfältet?
Spam-inlägg brukar innehålla många länkar så det är en automatisk inställning i webbplattformen.
TACK Erik för en hoppingivande artikel. Sverige har ju regredierat vad gäller vilda djurs rättigheter och beskydd. Insiktsfulla människor finns i alla länder så nyttig läsning för fördomsfulla svenskar som fortfarande tror att vårt land står för solidaritet och djurskydd. Här pågår 2017 största troféjakten, uppmuntrad och sanktionerad av NV och lokala länsstyrelser; ett blietzkrieg mot lo och varg med en grymhet värre än Draculas. Nu vet vi alltså att Dracula lämnat Rumänien och härjar i Sverige klädd i kamouflagekläder…han har kanske t o m bytt kön då och då..