Gå till innehållet

RSPO anklagas för att inte kontrollera skövling av uråldrig regnskog

Palmoljeplantering istället för regnskog. Foto: Achmad Rabin Taim from Jakarta, Indonesia - P3260481, CC BY 2.0

Palmoljeplantering istället för regnskog. Foto: Achmad Rabin Taim from Jakarta, Indonesia – P3260481, CC BY 2.0

Anklagelser om att ett företag lagt beslag på ursprungsbefolkningens land i Indonesien lämnades in till palmoljecertifieraren RSPO i april. Ett halvår senare har fortfarande inte ärendet behandlats. I RSPO:s ledningsgrupp sitter en av de anklagade företagets chefer.

Det var i Papua-provinsen i Indonesien som företaget PT Nabire Baru, ett dotterbolag till paloljegiganten Carson Cumberbatch, ska ha lagt beslag på ursprungsbefolkningens områden. Eftersom företaget är anslutet till Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) har nu frågor väckts om hur RSPO:s kontroller av de anslutna företagen fungerar och hur de lever upp till organisationens krav. Inte minst eftersom Carson Cumberbatch sitter i RSPO:s ledningsgrupp.

LÄS ÄVEN: • Greenpeace om hur man ska resonera kring palmolja

Den lokala ursprungsbefolkningens miljörörelse Pusaka skickade in detaljerade anklagelser och bilder som visar att företaget PT Nabire Baru brutit mot regler och gällande lagar, samt RSPO:s egna principer och kriterier. Företaget ska ha börjat omvandla uråldrig skog som tillhörde ursprungsbefolkningen till palmoljeplantage utan någon form av överenskommelse. Dessutom ska PT Nabire Baru ha använt inhyrda vakter från polisens specialstyrkor för att hota lokalbefolkningen.

Ett halvår efter att RSPO tagit emot anklagelserna håller organisationen fortfarande på att registrera dem under “rapporterat fall mottaget”. De har ännu inte behandlat ärendet, trots att Pusaka besökt RSPO:s kontor i Jakarta vid tre tillfällen.

LÄS ÄVEN: • Hård kritik mot RSPO-certifierad ”miljövänlig” palmolja

Den brittiska miljöorganisationen Environmental Investigations Agency (EIA) har gjort omfattande undersökningar av RSPO och de är inte förvånade över RSPO:s agerande i det här fallet. De menar att det bör vara “oroväckande för alla som tror att RSPO är opartiskt”.

– Att inte kontrollera anklagelser tyder i bästa fall på inkompetens och i värsta fall på ett medvetet sätt att “skydda” de som bryter mot reglerna, säger organisationen skogskampanjchef Jago Wadley till Mongabay.

Företaget PT Nabire Baru nekar till alla anklagelser och RSPO menar att det är normalt att en beslutsprocess tar så här lång tid.

 

 

Källa: Mongabay

Mer att läsa